Közélet

Szörnyű titok: az ENSZ munkatársai részt vehettek a zsidók október 7-i lemészárlásában – a Hamász terroristáival együtt gyilkolhattak

Zajlik a vizsgálat, az USA és az EU rendkívüli módon aggódik.

Az ENSZ Palesztin Ügynöksége (UNRWA) vizsgálatot indított több alkalmazottjával szemben, mert állítólag részt vettek a Hamász október 7-i mészárlásában.

izraeli háború
Szörnyű titok: az ENSZ munkatársai részt vehettek a zsidók október 7-i lemészárlásában – a Hamász terroristáival együtt gyilkolhattak. Fotó: Said Khatib / AFP

A The Jerusalem Post arról írt, hogy az UNRWA megszakította a kapcsolatát az érintett dolgozóival. A szörnyű eshetőség előzménye, hogy az izraeli hatóságok tájékoztatták az ENSZ palesztin szervezetét, számos alkalmazottjuk részt vehetett a 2023. október 7-i Izrael elleni támadásokban. Ezt Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa jelentette be.

Mit tudunk eddig az ENSZ állítólagos részvételéről a zsidók lemészárlásában? 

Azt közölte, annak érdekében, hogy megvédje az ügynökség humanitárius segítségnyújtási képességét, haladéktalanul felmondta a hírbe hozott alkalmazottak munkaviszonyát, ezzel párhuzamosan pedig vizsgálatot indított a teljes igazság feltárása érdekében. 

Ugyanakkor Lazzarini nem árulta el a civil zsidó lakosság lemészárlásában állítólagosan közreműködő UNRWA-alkalmazottak számát, ahogy azt se, hogy ők pontosan hogyan vehettek részt a tömeggyilkosságokban. Ugyanakkor leszögezte, hogy a palesztin ügynökség minden olyan dolgozóját, aki aktív volt terrorcselekményekben, felelősségre fogják vonni, beleértve a büntetőeljárásokat is.

Ezek a megdöbbentő vádak akkor merülnek fel, amikor a Gázai övezetben több mint kétmillió ember függ az ügynökség által a háború kezdete óta nyújtott életmentő segítségtől

– hangsúlyozta. Az 1949-ben alapított UNRWA – amelynek legnagyobb adományozója 2022-ben az Egyesült Államok, Németország, az és Svédország volt – az elmúlt hetekben többször közölte, hogy a Gázai övezetben élők humanitárius segélyezése az összeomlás szélén áll.

Hogyan reagált a világ az ENSZ-et ért szörnyű vádakra?

Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát tájékoztatták a vádakról, aki elborzadt – ezt a világszervezet szóvivője, Stephane Dujarric közölte. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, hogy az amerikai kormányzatot nyugtalanítják a hírek, amelyek szerint az UNRWA tizenkét alkalmazottja benne volt a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. Ezért ideiglenesen felfüggesztették a szervezet finanszírozását.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a hírre reagálva kijelentette: az Európai Uniót rendkívüli módon aggasztják a nemzetközi közösség, köztük az EU fontos partnerét, a palesztin menekültek támogatásában hosszú évek óta létfontosságú szerepet betöltő segélyszervezetet ért vádak.

„Elvárjuk, hogy a szervezet teljes átláthatóságot biztosítson a vádakkal kapcsolatban, és azonnali intézkedéseket hozzon az érintett személyzettel szemben. Az Európai Bizottság levonja a tanulságokat a vizsgálat eredménye alapján, és értékelni fogja a további lépések megtételének szükségességét” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője. Közölte azt is, hogy az EU a leghatározottabban elítéli a Hamász terroristáinak Izrael elleni támadásait.

 

izraeli háború ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek