Az Európai Tanács leköszönő elnöke, Charles Michel kihagyja az Európai Parlament képviselőivel a héten tervezett vitát, amelynek során várhatóan kemény kérdések elé állítanák a távozó belga politikust – írta a Politico

France, Paris, 5 December 2024, President Emmanuel Macron receives European heads of state and representatives of the european institutions at the Elysee Palace following the tribute to Jacques Delors at Les Invalides. Arrival of Charles Michel, President of the European Council. Photography by Sandrine Marty / Hans Lucas.France, Paris, 5 decembre 2024, le President Emmanuel Macron recoit les chefs d etat europeens et les representants des institutions europeennes a l Elysee suite a l hommage rendu a Jacques Delors aux Invalides. Arrivee de Charles Michel, Presidente du Conseil europeen. Photographie par Sandrine Marty / Hans Lucas. (Photo by Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Sandrine Marty / Hans Lucas / AFP

A leköszönő elnök „akut lumbágó” – azaz derékfájás – miatt nem vesz részt az EP-képviselőkkel való összecsapáson – mondta az Európai Tanács elnökének szóvivője a lapnak. „Orvosi utasításra az elnöknek korlátoznia kell a mozgását” – mondta a tanács szóvivője, hozzátéve, hogy majd február elején beszél Charles Michel a parlamenti képviselőkkel. Charles Michel vasárnap bejelentette, hogy indul a júniusban tartandó európai parlamenti választásokon. 

Döntése azt is jelenti, hogy lemond az uniós testület éléről, ha megválasztják – a belga politikus az európai diplomaták és a parlament dühét váltotta ki a bejelentésével.

„Ha megválasztanak, el fogom foglalni a helyem az Európai Parlamentben, ugyanakkor a tanács bőven felkészülhet erre, és június végén, július elején kijelölheti az utódomat” – fogalmazott a jelenlegi posztját 2019 óta betöltő Michel, akinek higgadtságát kevesen osztják. 

Ha Charles Michel EP-képviselő lesz, akkor a tanács elnöki funkcióját az Tanácsának soros elnökségét július 1-jén átvevő Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor venné át, amíg nem választják meg Michel végleges utódját. A hír megosztotta az uniós politikusokat, amelyre a magyar miniszterelnök sajtófőnöke úgy reagált: 

Stratégiai nyugalmat javaslunk az ügyben.

Michelnek a szerdai strasbourgi plenáris ülésen kellett volna részt vennie Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel együtt, hogy beszéljenek az Európai Unió Orbán Viktorral való viszonyáról a jogállamiság kérdésében. Tavaly decemberben Brüsszel 10,2 milliárd eurós befagyott uniós forrást oldott fel Magyarország számára, ami visszhangot váltott ki az Európai Parlament részéről. „Most hagyja, hogy VDL egyedül foglalkozzon ezzel a kérdéssel” – utalt a bizottság elnökére egy parlamenti tisztviselő a Politicónak. 

Megjött az utolsó előleg is Brüsszelből

Miután az óévben jóváhagyta az Európai Bizottság a magyar kormányzat átdolgozott helyreállítási tervét, kinyíltak a pénzcsapok. Megjött már három tétel: most éppen mintegy 53 milliárd forint a zöldátállás támogatására.