Megjött a a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére létrehozott helyreállítási és rezilienciaépítési eszközhöz (RRF) csatlakozó REPowerEU-fejezethez benyújtott pénzigényünk második, egyben utolsó előlege, 140,1 millió euró (53,2 milliárd forint).

3d,Illustration,,An,Rescue,Package,Falls,From,The,Sky
Megjött egy újabb tétel Brüsszelből. Fotó: Shutterstock

A mostani néhány héten belül már a harmadik utalás Brüsszelből, aminek az nyitott utat, hogy tavaly decemberben az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar kormányzat átdolgozott, 13 újféle reformot és 16 új beruházást tartalmazó helyreállítási tervét. Ezek után nyíltak meg a pénzcsapok:

  • december 28-án érkezett 779,5 millió euró (mintegy 300 milliárd forint) – ez volt a REPowerEU első előlege,
  • most érkezett 140,1 millió euró (53,2 milliárd forint) második előlegként.
  • a kettő között, január 2-án pedig jött 445 millió euró (mintegy 170 milliárd forint) az EU kohéziós forrásai terhére.

Megjött a pénz, be kell indítani a reformok végrehajtását

A kormány az első előleg érkezésekor jelezte, hogy abból majd 

Magyarország energetikai megújítását és a zöldenergia-felhasználás további elterjesztését támogatja.

Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette: a helyreállítási pénzek további részeiből is jobbára olyan beruházásokhoz és fejlesztésekhez szándékoznak hozzájárulni, amelyek a zöldátállást segítik: az eredeti programban előirányzott 48 százalékhoz képest végül a keret 67 százalékát költhetik ilyesmire.

Varga Mihály egyébként tegnap éppen Brüsszelbe utazott, ahol ma pénzügyminiszteri csúcson vesz részt.

A mostani utaláshoz csatolt közleményében az Európai Bizottság tudatta: az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU-program egyes fejezeteiben vázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Összesen 4000 milliárd forintnál is nagyobb a fejezet

Az előfinanszírozási kifizetések az egyes tagországok REPowerEU-fejezetének finanszírozásához igényelt források legfeljebb 20 százalékának felelnek meg. Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített

helyreállítási terve jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel.

Bőven vannak azonban még olyan tételek, amelyeknek bizonytalan az érkezésük. Mert ugyan a REPowerEU-előlegek mellett bizonyos kohéziós forrásokból is csordogál már pénz, az RRF-pénzek és a kohéziós alapokból járó összeg nagyobbik fele várat magára: ezeket blokkolják a szupermérföldkövek, amelyek az akadémiai szabadságot, a gyermekvédelmi, valamint migrációs törvényt, a közbeszerzéseket és az átláthatóságot illetik. Ezek teljesítésével továbbra sem teljesen elégedett az EB.