A moldvai Iasi megyében 30, a szomszédos Neamt megyében hat iskolában szünetel az oktatás kedden a viharos téli időjárás miatt. Neamtban az ingázó diákokat keddre felmentették az órákon való részvétel alól, miután a megyében nem sikerült letakarítani egyes közutakat a vasárnap óta tartó folyamatos havazás miatt.

Lecsapott a hó Romániára.
Fotó: AFP

Több moldvai megyében behavazott országutakat zártak le, illetve számos közúton korlátozásokat vezettek be a nehézgépjárművek számára. Vaslui megyében a hóekék segítségére volt szükség, amikor egy terhes nőhöz siető mentőautó elakadt a hóban – írta a News.ro.

Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy a viharos időjárás a jászvásári (Iasi) repülőtér forgalmát is akadályozza, több repülőt a szomszédos Suceava megye repterére kellett átirányítani, míg más járatokat töröltek, vagy többórás késést halmoztak fel.

A román meteorológiai szolgálat (ANM) keddtől szokatlan hidegre és jelentős havazásra figyelmeztetett Románia-szerte, helyenként mínusz 20 Celsius-fokra is lecsökken a hőmérséklet. Az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) bejelentette, hogy több mint

  • ötezer tűzoltóval és
  • négyezer járművel

készül a rendkívüli helyzetre.

Kis késéssel és nagy mínuszokkal megérkezett a tél

Hétfőn reggel mínusz 6, délután nulla fok körül alakul a hőmérséklet.