Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a közeljövőben Észak-Koreába látogatni – közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető, felesége, Ri Szoldzsu (b) és lányuk, Kim Dzsue részt vesz a Phenjanban rendezett újévi ünnepségen.
Fotó: MTI

A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy egy korai időpontban ellátogasson az országba.

A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját.

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin belátható időn belül Észak-Koreába utazik.

A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében.

Attól tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szonhui külügyminiszter háromnapos moszkvai látogatása során.

A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keletre látogatott, és ott találkozott Putyinnal. Ezt követte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatása Phenjanban.

Milliószámra szállítja Észak-Korea a lőszert Oroszországnak

A lőszerszállítmány mellett rakétákkal is támogatták az orosz államot, amelyeket már be is vetettek Ukrajna ellen.