Hiába nem indul egyéniben a 2026-os választásokon Lázár János, a jövőben is fontos pozícióra és sok munkára számít, Orbán Viktorral többször egyeztetett is erről – jelentette be a Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján az építési és közlekedési miniszter.

20221011 Budapest Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége   ÉVOSZ  konferencia kormányzati tájékoztató Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Lázár János építési és beruházási miniszter
Lázár János sem tudja még, milyen pozícióban dolgozik majd 2026-tól – ezt még átbeszélik Orbán Viktorral.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lázár János építési és közlekedési miniszterként számos fontos bejelentést tett a Tarifarendszerváltás a helyközi közlekedésben címmel meghirdetett tájékoztatóján. Ezek közül a fő témát illető legfontosabbak:

  • csak a vármegye-, illetve országbérletek maradnak
  • 14 év alatt és 65 felett ingyenes lesz az utazás
  • átalakítják a kedvezmények rendszerét, főleg az 50 százalékos diszkont marad, de az sokaknak
  • csereajánlatot tettek Budapestnek a BKK, illetve a HÉV-MÁV-Volán-bérletek elfogadására a közigazgatási területen belüli utazáskor (azaz Budapest-bérlet továbbra sem használható vidéken)

Az utóbbihoz kapcsolódva többször odaszúrt még Karácsony Gergely főpolgármesternek, valamint részletesen beszámolt a Debrecenben, illetve a többi vidéki nagyvárosban tervezett fejlesztésekről.

Végül újságírói kérdésekre is válaszolt – köztük az egyéni jövőjét érintőekre is.

Újra polgármesterként?

Miután a hét végén bejelentette, hogy a következő, 2026-os országgyűlési választáson nem indul egyéni mandátumért, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sok a tehetséges polgármester, és magát is közéjük sorolja. Ezért is kérdezte azt Dombi Margit munkatársunk, hogy esetleg polgármesterként szeretné-e folytatni a közép-távoli jövőben?

Makó, 2022. március 29.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Makón, Lázár János országgyűlési képviselő, kormánypárti képviselőjelölt (b) utcafórumán 2022. március 29-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A miniszterelnök már tavaly egyeztetett Lázár Jánossal a jövőbeli munkakapcsolatukról.
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Azt tudom mondani, hogy Lázár János előre megy, nem hátra” – felelte, elismerve, hogy korábban valóban úgy nyilatkozott, kiemelten értékesnek tartja, ha valaki egyéni mandátummal kerül be az Országgyűlésbe. E véleménye és a friss döntése sem jelenti ugyanakkor, hogy 2026 után biztosan nem lesz tagja a parlamentnek.

Többszöri egyeztetés Orbán Viktorral

„Ezt majd a miniszterelnök úrral fogom megbeszélni, ugyanis ő a Fidesz elnöke” – folytatta Lázár János. Megismételte, hogy nem indul majd egyéniben – ám ez csak a közvéleménynek újdonság, mivel Orbán Viktorral számos egyeztetést tartott már a saját, illetve a közös munkakapcsolatukat illetően.

A jövőben is sokat fogunk együtt dolgozni – hogy milyen formában, az még kérdés

– összegzett Lázár János, aki 2002 óta országgyűlési képviselő, továbbá 2002 és 2012 között Hódmezővásárhely polgármestereként, 2014 és 2018 között a Miniszterelnökséget vezető miniszterként is dolgozott, 2022 óta pedig építési és közlekedési miniszter.