Közélet

Izraeli rakétatámadás érte Damaszkuszt, többen meghaltak

Egy rakéta csapódott Damaszkusz külvárosába, ahol a Hezbollah és az iráni Forradalmi Gárda fegyveresei állomásoztak. A szíriai hadsereg megerősítette a támadást és azt is közölték, hogy a rakétát az izraeli hadsereg a Golán-fennsík felől lőtte ki. A támadásban hatan meghaltak.

Izraeli rakétatámadás érte a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda Damaszkusz egyik déli külvárosában lévő létesítményeit hétfőn, legkevesebb hatan meghaltak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet. A támadás tényét a szíriai hadsereg is megerősítette.

Smoke billows following an Israeli airstrike targeting south of the capital Damascus, on July 20, 2020. Israeli strikes south of the Syrian capital wounded seven Syrian soldiers, state media reported, in an attack which a war monitor said hit several positions of regime forces and Iran-backed militias. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A szíriai polgárháború eseményeit megfigyelő, nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat úgy tudja, három rakéta csapódott be a szíriai főváros Szejjida Zejnab nevű negyedébe. A halottak közül hárman az Irán által támogatott milícia fegyveresei voltak.

A támadás tényét a szíriai hadsereg is megerősítette, hozzátéve, hogy Izrael a Golán-fennsík felől lőtte ki a rakétákat, részleteket azonban nem közölt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah  infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Irán tagadja, hogy bármi köze lenne az amerikai katonák elleni támadáshoz

Teherán nem vett részt abban a támadásban, amelyben három amerikai katona életét vesztette, és 25-en megsebesültek Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében – áll abban a közleményben, amelyet Irán ENSZ-képviselete tett közzé hétfőn.

Iránnak semmi köze nem volt az amerikai támaszpont elleni támadáshoz

– idézte az IRNA állami hírügynökség a közleményt, amely szerint az amerikai erők és helyi fegyveres csoportok közötti konfliktusok állnak a súlyos incidens hátterében.

Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott csoportokat hibáztatta az amerikai erők elleni dróntámadásért, amely az első halálos csapás volt amerikai erők ellen az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között zajló fegyveres konfliktus tavaly októberi kezdete óta, jóllehet a konfliktust elindító izraeli Hamász-támadás óta megszaporodtak a térségben állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások.

 

Izrael rakétatámadás Hezbollah Forradalmi Gárda Damaszkusz
Kapcsolódó cikkek