Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerően nyilatkozott az Oroszország és India között fennálló különleges stratégiai partnerségről, amikor táviratban gratulált Narendra Modi indiai miniszterelnöknek a köztársaság napja alkalmából – számolt be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, orosz-ukrán háború
Vlagyimir Putyin táviratban méltatta Indiát.
Fotó: AFP

Nagyra értékeljük a két ország közötti kiváltságos stratégiai kapcsolatot. Bízom benne, hogy közös erővel továbbra is szisztematikusan, minden területen fokozni fogjuk Oroszország és India konstruktív együttműködést

– jelentette ki a Kreml honlapján közzétett üzenetében Putyin. Az elnök hozzátette, hogy Moszkva és Delhi jó viszonya teljes mértékben megfelel a két nép érdekeinek, országaik pedig hasonlóan gondolkodnak a globális és regionális szintű stabilitás megerősítésével és a béke fenntartásával kapcsolatban.

Putyin kiemelte, hogy India lenyűgöző sikereket ért el a társadalmi-gazdasági szférában, illetve a kutatás és a technológia területén egyaránt. A dél-ázsiai ország megérdemelten szerzett magának jelentős befolyást a nemzetközi színtéren, és aktív szerepet játszik a legfontosabb globális kérdések megoldásában. India január 26-án ünnepli a köztársaság napját. Az ország 1947. augusztus 15-én vált függetlenné a Brit Birodalomtól, de hivatalosan csak 1950. január 26-án vált köztársasággá, ezen a napon fogadták el ugyanis a köztársaság alkotmányát.