A semmiből tett rendkívüli bejelentést Lázár János vasárnap este a közösségi médiában.

Lázár János
Rendkívüli bejelentés: Lázár János visszavonul, de politikus marad. Fotó: Molnár Péter / Hajdú-bihari Napló

Az építési és közlekedési miniszter ebben arról írt, hogy számára 2024 a korszakváltás éve. Nemcsak az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó ágazatokban, mint az építések, az állami beruházások és a közlekedés terén, de 

a saját politikai pályáján is.

Utóbbit részleteiben is kifejtette, és ebből kiderült, hogy a korszakváltás kifejezés korántsem politikusi túlzás. 

Lázár János ugyanis hat országgyűlési ciklus, azaz közel negyedszázadnyi képviselőség után

2026-ban már nem indul újabb egyéni parlamenti mandátumért a választókerületben.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek közös eredményeire, az ígéretek teljesítésére, a többször megerősített felhatalmazásra büszke, és köszönettel tartozik érte a választóknak és a támogatóknak, ahogy a munkatársainak és a családjának is.

Mit jelenthet Lázár János visszavonulása?

Hozzá kell tenni, egyébként sem megszokott, hogy a kormány tagjai, pláne, ha miniszterek, egyben egyéni körzetben is megmérettetik magukat. Lázár János ráadásul az egyéni mandátum megszerzésétől való visszavonulást jelentette be, azt nem, hogy listán ne szerepelne a jövőben. Ettől függetlenül ez egy fontos fejlemény a politikus pályájában.

A miniszter ki is emelte a posztjában, hogy életének ezt a korszakát most lezárja, hiszen a jelenlegi ciklust követően egyéni választókerületi képviselő már nem lesz. Ugyanakkor aláhúzta,

politikus maradok: a szűkebb és a tágabb pátriám, a magyar vidék és az Alföld, a politikai közösségem és a pártom továbbra is számíthat a munkámra.

Ez ugyancsak arra utal, hogy Lázár János nem zárkózik el a listás mandátumtól. 

Hódmezővásárhelyen teljes sorcserére van szükség

A bejegyzésben az ÉKM minisztere arra is kitért, hogy a szülővárosának, Hódmezővásárhelynek gyökeres változásra van szüksége, mert ma végletekig megosztott, egyre jobban lemaradó város. „Ha ezen változtatni akarunk, kevesebb pártpolitizálásra és több munkára, kevesebb vitára és több közös nevezőre van szükség. Az új műsorhoz pedig új férfi kell. Vagy nő. Majd a választók eldöntik” – fogalmazott. 

Majd úgy folytatta, hogy Hódmezővásárhelyen teljes sorcserére van szükség, 2024-ben új polgármesterre, 2026-ban pedig új országgyűlési képviselőre. Azt ígérte, hogy ennek a megújulásnak ő elősegítője, nem pedig akadálya lesz. „Csak a vásárhelyieken múlik, hogy idén nyáron elindítják-e azt a változást, amely 2026-ban kiteljesedhet és új korszakot nyithat a város és a térség életében. A lehetőség adott, jó lelkiismerettel biztatom a honfitársaimat arra, hogy éljenek vele” – zárta rövid, de annál tartalmasabb írását Lázár János.

Ezzel azonban ez a történet biztosan nem ért a végére. A következő napokban borítékolhatóan sok szó esik még Lázár János váratlan döntéséről. Érdemes észben tartani azt is, hogy a tárcavezető kedden Debrecenben ismerteti az országos tömegközlekedés, tehát a MÁV és a Volán járatait érintő új tarifarendszert.

Budapest-bérlet: Lázár János bejelentésre készül – kiderül, hogyan alakítják át a jegyeket és a bérleteket

Pont kerülhet a Budapest-bérlet körüli eldurvult vita végére. Az építési és közlekedési miniszter rövidesen elmondja, milyen lesz az új tarifarendszer.