Ukrajna gyorsabban legyőzhetné Oroszországot, ha a nyugati országoktól, köztük Nagy-Britanniától kapott fegyvereket bevethetné oroszországi területek ellen is – jelentette ki Olekszij Nejizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett vasárnap.

Maritime Capability Coalition for Ukraine
Fotó: Lucy North / PA Images

A katonai vezető kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe.

Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is

– fogalmazott az admirális. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy vasárnapi tévéműsorban pedig kijelentette: meggyőződése, hogy hamarosan meglesz az a fogolycsere Oroszországgal, amely az orosz katonai szállítógép lelövése miatt hiúsult meg.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője szintén egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy az utóbbi időben a legtöbb orosz diverziós-felderítő csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében észlelik. Hozzátette, hogy a keleti Harkiv megyében is igen aktívak, a legkevésbé pedig az északi csernyihivi régióban.

A csőd szélére sodródik az idén Ukrajna

A háborús kiadások egyre nőnek, a nemzetközi segítség egyre fogy: nem csoda, hogy Ukrajna nagy figyelmet fordít az Európai Tanács jövő heti csúcstalálkozójára, ahol 50 milliárd eurós segélyt szeretne kapni 2027-ig. Kijev az Oroszország elleni háború harmadik évére készül – az egyik legnagyobb stratégiai bizonytalanság: vajon a nemzetközi támogatás megakadályozza-e, hogy az ország csődbe menjen?