Közélet

Az izraeli háború 127. napja – a Nemzetközi Bíróság szerint Izrael figyelmen kívül hagyja a határozataikat

A felszólítások többek között a humanitárius segítségnyújtás feltételeinek biztosítására vonatkoznak.

Az ENSZ megszállt területekkel foglalkozó különleges jelentéstevője, Francesca Albanese szerint úgy tűnik, hogy Izrael megsérti a nemzetközi bíróság által két héttel ezelőtt hozott határozatokban foglaltakat, amelyek azonnali lépések megtételére kötelezték a palesztinok jogait illetően, és felszólították a zsidó államot, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely népirtást jelenthet – írta a The Guardian.

Egy februári izraeli támadás képe. Fotó: AFP

A lap cikkében emlékeztet, hogy az izraeli kormány február 23-ig kapott időt arra, hogy beszámoljon a hágai Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) arról: mit tett a bíróság hat határozatának teljesítése érdekében, amelyek közül egy a népirtásra való felbujtás megszüntetésére vonatkozik, egy másik pedig azonnali lépéseket ír elő a humanitárius segítségnyújtás javítására.

Magas rangú nyugati tisztviselők azt mondják, hogy az izraeli féllel órákon át tartó tárgyalások ellenére a január 26-i ítélet óta a legjobb esetben is minimális és fokozatos javulás tapasztalható. 

Biztosan kijelenthetjük, hogy a helyzet szörnyű és egyre rosszabb

– mondta az egyikük.

Az ICJ nem utasította Izraelt, hogy hirdessen tűzszünetet – ahogy azt Dél-Afrika kérte –, de a bírák igen nagy többséggel olyan határozatokat hoztak, amelyeknek jelentős hatásuk lehetne a háború menetére.

Először is, Izraelnek 

minden hatáskörébe tartozó intézkedést meg kellett tennie, hogy megakadályozza és megbüntesse a közvetlen és nyilvános népirtásra való felbujtást

a gázai palesztinokkal kapcsolatban, miután a bíróság „feltűnően népirtó és dehumanizáló retorikát tapasztalt magas rangú izraeli kormánytisztviselőktől is”. Másodszor, az ICJ felszólította Izraelt, hogy 

azonnali és hatékony intézkedéseket tegyen a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások és humanitárius segítségnyújtás biztosítása érdekében.

.

20:24

Több mint negyven halálos áldozata van a Rafah elleni újabb izraeli támadásnak

A Gázai övezet legdélibb városát, Rafah-t ért légicsapások legalább 44 ember halálát okozták, miközben a térségben menedéket élő több mint egymillió civil már a teljes körű izraeli szárazföldi offenzíva lehetőségére készül – írta a The Guardian.

Miközben az izraeli erők az elmúlt négy hónapban folyamatosan dél felé terjesztették ki szárazföldi hadműveleteiket a Hamász elleni háborújuk során, Rafah – amely az egyiptomi határon található, és a háború előtt mintegy 280 ezer ember otthona volt – az utolsó, viszonylag biztonságosnak mondható menedékhelyévé vált a lakosság több mint felének – emlékeztet cikkében a lap.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu pénteken azt mondta, hogy utasította az Izraeli Védelmi Erőket (IDF) és a védelmi minisztériumot, hogy készítsenek terveket a csapatok Rafahba való behatolására és a civilek evakuálására, ami pánikot okozott a rossz körülmények között, jórészt sátortáborokban élő lakosság körében.

18:21

Húszi fegyvereseket temettek el szombaton

Legalább tizenhét húszi fegyverest temettek el szombaton Jemenben – jelentette a Reuters a húszik által fenntartott Saba hírügynökségre hivatkozva. A hírügynökség tudósítása szerint a milícia tagjai azokban a légicsapásokban estek el, amelyeket az amerikai és a brit légierő intézett az Irán által támogatott fegyveresek ellen.

A húszik november 19. óta vetnek be robbanó drónokat és rakétákat a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, válaszul Izrael gázai hadműveleteire. Ezek a bűncselekmények nem veszik el a jemeni emberek kedvét attól, hogy továbbra is támogassák testvéreiket a Gázai övezetben – írta a Saba a temetésről szóló tudósításában.

17:23

A Hamász óva intett Rafah további támadásától

A Hamász szombaton óva intett a gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa elleni támadásoktól, és felszólította az ENSZ-t és más nemzetközi szervezeteket, hogy akadályozzák meg azokat a műveleteket, amelyeket állítása szerint Izrael hajt végre „a palesztin nép kiszorítása céljából” – jelentette a CNN.

Figyelni kell a megszállás veszélyére, amely nyomán kiterjedt és szörnyű mészárlások történnek Rafah városában

 – írta a Hamász a Telegramon közzétett közleményében, megjegyezve, hogy a városban több mint egymillió, szegény körülmények között élő, kitelepített palesztin lakik.

Az ENSZ adatai szerint több mint 1,3 millió ember tartózkodik Rafahban, többségük a Gáza más részeiből menekült el.

izraeli kormány Nemzetközi Bíróság népirtás
Kapcsolódó cikkek