BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 127. napja – a Nemzetközi Bíróság szerint Izrael figyelmen kívül hagyja a határozataikat

null
Összefoglaló:

Az ENSZ megszállt területekkel foglalkozó különleges jelentéstevője, Francesca Albanese szerint úgy tűnik, hogy Izrael megsérti a nemzetközi bíróság által két héttel ezelőtt hozott határozatokban foglaltakat, amelyek azonnali lépések megtételére kötelezték a palesztinok jogait illetően, és felszólították a zsidó államot, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely népirtást jelenthet – írta a The Guardian.

Egy februári izraeli támadás képe. Fotó: AFP

A lap cikkében emlékeztet, hogy az izraeli kormány február 23-ig kapott időt arra, hogy beszámoljon a hágai Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) arról: mit tett a bíróság hat határozatának teljesítése érdekében, amelyek közül egy a népirtásra való felbujtás megszüntetésére vonatkozik, egy másik pedig azonnali lépéseket ír elő a humanitárius segítségnyújtás javítására.

Magas rangú nyugati tisztviselők azt mondják, hogy az izraeli féllel órákon át tartó tárgyalások ellenére a január 26-i ítélet óta a legjobb esetben is minimális és fokozatos javulás tapasztalható. 

Biztosan kijelenthetjük, hogy a helyzet szörnyű és egyre rosszabb

– mondta az egyikük.

Az ICJ nem utasította Izraelt, hogy hirdessen tűzszünetet – ahogy azt Dél-Afrika kérte –, de a bírák igen nagy többséggel olyan határozatokat hoztak, amelyeknek jelentős hatásuk lehetne a háború menetére.

Először is, Izraelnek 

minden hatáskörébe tartozó intézkedést meg kellett tennie, hogy megakadályozza és megbüntesse a közvetlen és nyilvános népirtásra való felbujtást

a gázai palesztinokkal kapcsolatban, miután a bíróság „feltűnően népirtó és dehumanizáló retorikát tapasztalt magas rangú izraeli kormánytisztviselőktől is”. Másodszor, az ICJ felszólította Izraelt, hogy 

azonnali és hatékony intézkedéseket tegyen a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások és humanitárius segítségnyújtás biztosítása érdekében.

.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.