Megérkezett Budapestre a svéd miniszterelnök, erről tanúskodnak az MTI által közölt fotók. Mint ismert, a hét elején jelentette be Ulf Kristersson svéd kormányfő, hogy a magyar fővárosba utazik, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon országa NATO-csatlakozásáról, valamint hadiipari együttműködésekről.

KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán

A mai találkozóval rendeződhet a két ország viszonya, amely az elmúlt időszakban üzengetésektől sem volt mentes. Különösen a magyar részről érte kritika a svédeket, amiért rendszeresen negatív színben tüntették fel hazánkat. A viszony rendeződésében az is szerepet játszik, hogy a kormánypártok jövő hét hétfőn, rögtön a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén ratifikálhatják Svédország NATO-csatlakozását, ezzel Magyarország az utolsó tagállamként zárhatja le a skandináv ország csatlakozásának folyamatát. Ezt követően pár protokolláris lépés következik, ami után Svédország a NATO 32. tagállama lehet.

KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszélt a mai találkozóról, azt mondta, volt egy-két függőben lévő katonai és fegyverzeti kérdés a svédekkel, ezért arra kérte a frakciót, adjanak neki időt a tárgyalásokra. Hogy pontosan miről lesz szó ezekben a megállapodásokban, nem tudni, mindenesetre jó eséllyel bővülhet a hazai Gripen-flotta, a meglévő 14 darab mellé még négy jöhet az idén. De szó lehet a repülőgépek logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szóló megállapodásának meghosszabbításáról is.

KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán