Előre borítékolható, hogy Törökország dühösen reagál majd arra az akcióra, amelyet szerda délutánra jelentettek be a svéd főváros svéd mecsetje elé. 

WEB_DOMESTIC
STOCKHOLM 20230628We will burn the Koran. We will say: wake up Sweden, says Salwan Momika, who applied for the permit.The police have called in reinforcements from all over the country to deal with any disturbances surrounding the arrangement of the Koran burning outside Stockholm's mosque at Medborgarplatsen on Södermalm in Stockholm.Photo: Caisa Rasmussen / TT / code 12150 (Photo by Caisa Rasmussen / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: Caisa Rasmussen / AFP

Az akció aligha oldja fel Recep Tayyip Erdogan török elnök makacsságát, hogy blokkolja Svédország csatlakozását a NATO-hoz, amíg az északi országból tiszteletlen magatartást tapasztal az ő országával, illetve a muszlimokkal szemben. Egyébként szintén az északiak ellenséges viselkedése miatt húzódozik Magyarország is a csatlakozás ratifikálásától, bár Budapest világossá tette: nem rajta fog múlni a felvétel.

A friss fejlemény: a svéd rendőrség engedélyezte, hogy a mecsetnél Korán-ellenes tüntetést tartsanak, amelyen az iszlám vallás szent könyvét nyilvánosan elégetnék a mecset előtt.

Ráadásul az iszlám egyik legnagyobb, kétnapos ünnepének a kezdetén, amikor a hívőket így szokták köszönteni: Íd Mubárak, azaz boldog ídet. A Korán elégetése semmiképp sem tartozik az ünnephez, és még akkor is várhatóan felingerli Ankarát, ha – mint a sajtójelentésekben szerepel – várhatóan csupán ketten vesznek részt az akcióban.

A törökök szerint a svédek még mindig nem tettek eleget a NATO-csatlakozáshoz

Ankara nem tartja elegendőnek Stockholm eddigi törvényalkotási lépéseit a svéd tagság támogatásához. Svédországban nemrégiben új törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását, Erdogan szerint azonban a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket az országban.

Erdogan haragját korábban az váltotta ki, hogy egy szélsőjobboldali politikus Koránt égetett el a stockholmi török nagykövetség közelében.

A most jelentkezett lánglovagok akciójáról a svéd rendőrség azt közölte, hogy talán lesz külpolitikai következménye, de a tüntetéshez kapcsolódó biztonsági kockázatok nem elegendők a betiltásához. Minderre az után kerül sor, hogy a szólásszabadságra hivatkozva svéd bíróságok felülbíráltak korábbi rendőrségi döntéseket Korán-ellenes demonstrációk betiltásáról. 

Jens Stoltenberg, a főtitkára a július 11–12-ei vilniusi csúcson már a katonai szövetség tagjaként szeretné üdvözölni Svédországot, ez az ambíciója a Korán lapjaival együtt éghet el Stockholmban. Ulf Kristersson korábban a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy továbbra szeretnének NATO-taggá válni júliusban, de hozzátette, hogy ez Törökországon múlik.