A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy öttagú társaság ellen, amelynek tagjai Pestszenterzsébeten árultak úgynevezett kristályt. A Fővárosi Főügyészség közleményében azt írta, hogy egy testvérpár, illetve az egyik nő korábbi, majd későbbi párja, valamint sógora egy XX. kerületi lakásban 2020 óta kereskedett a kristály nevű kábítószerrel.

Mans hand holding on palm plastic packet with cocaine powder or another drugs. Drug dealer proposes to try narcotic concept
A terjesztők nemcsak készpénzt, hanem egyéb értéktárgyakat is elfogadtak fizetségként.
Fotó: Getty Images

Az előzetesen kiporciózott kábítószert valamennyi vádlott közösen készletezte a lakásban, és mindig az adott el belőle, aki éppen otthon tartózkodott.

A kábítószert környékbeli, jellemzően rossz anyagi helyzetben lévőknek, kábítószerfüggőknek, illetve hajléktalanoknak kínálták fel kis tételekben.

A terjesztők ellenértékként készpénzen kívül egyéb értéktárgyakat, így például ékszereket, alkalmanként akár autóalkatrészeket vagy műszaki cikkeket is elfogadtak. A Fővárosi Főügyészség az öt embert jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmével vádolja, velük szemben fegyház- és pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást is indítványoz.

Nemrég a magyar és a szlovák rendőrség együttműködve rajtaütött egy szlovák-magyar bűnbandán, amely metamfetamint és kokaint csempészett több európai országba.  Ennek az akciónak és a korábbi elfogásoknak köszönhetően a bűnbanda tíz tagját vonták eljárás alá. Szakértő megállapította, hogy a lefoglalt kábítószer kiemelkedően nagy tisztáságú, a különösen jelentős mennyiség több mint kétszerese; az ilyet a feketepiacon hígítás után duplázott mennyiségben lehet értékesíteni.