Négyéves állami finanszírozási ciklus zárul most le, ennek végeztével átvilágítják az akadémiák működését, ez az audit zajlik most – erről is beszélt a Nemzeti Sportnak adott interjújában Mészáros Lőrinc.

Felcsút 20230829 Vegyes 2023 Jótékonyság Pro Filii Sportruházat adomány Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport   Mészáros LőrincFelcsút 20230829 Vegyes 2023 Jótékonyság Pro Filii Sportruházat adomány Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport   Mészáros Lőrinc
Mészáros Lőrinc: átvilágítják a futballakadémiák működését.
Fotó: Koncz Márton / Mediaworks

A leggazdagabb magyar vállalkozó ezúttal a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnökeként nyilatkozott. Annak kapcsán tért ki a futballakadémiákra, hogy az újságíró szóba hozta: a futballakadémiák munkáját összefogó módszertani központ a sportállamtitkárságra került, és új, teljesítményorientált finanszírozási rendszer bevezetéséről hallani.

Ezt tehát Mészáros Lőrinc most megerősítette. Egyúttal azt is jelezte, hogy amikor ezen túl lesznek, akkor határozzák majd meg 

a következő finanszírozási ciklus részleteit és sarokszámait.

Az egyik legfontosabb értékmérő, hogy milyen áron, milyen szinten tudják értékesíteni az akadémiák a tőlük kikerülő játékosokat. Erről azt mondta, hogy a transzferek mennyisége, értéke terén nem áll túl jól a magyar futball, de szerint ehhez a folyamathoz is idő kell. „Először újjá kellett építeni a magyar labdarúgást, és most, amikor egyre jobb eredményeket produkál a válogatott vagy akár a Ferencváros is, emelkedik a magyar játékosok ára, egyre inkább keresik őket a piacon” – értékelt.

Kérdezték a külföldi játékosok igazolásáról is, ami a vádak szerint azt jelzi, hogy az eredmény fontosabb a nevelésnél. Erre úgy reagált, hogy az ideális arányt, a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. Szerinte a saját nevelésű fiatalok fejlődését is szolgálja, ha tapasztalt, náluk magasabban jegyzett futballisták, adott esetben akár külföldiek is vannak a csapatban. „Ha csak az eredmény érdekelne bennünket, mondjuk mindenáron bajnokok szeretnénk lenni, lehet, hogy még több külföldi játékost hoznánk. Ha viszont csak saját nevelésű futballistákkal állnánk ki, és esetleg a kiesés ellen kellene küzdenünk, az sem szolgálná a fiataljaink fejlődését” – magyarázta.

Azt is megemlítette, hogy tőzsdei cégük, az Opus névadó szponzora lett az új eszéki futballstadionnak és a tulajdonos NK Osijeket is támogatja. Azt mondta, hogy szeret Eszékre meccsre járni, a város díszpolgára, az elismerést ráadásul előbb kapta meg tőlük, mint a szülőfalujában, Felcsúton. Azt is bejelentette, hogy az MBH Bank révén támogatjuk a magyar kerékpársportot is, 

befektettünk egy sikeres olasz csapatba, amely már Team MBH Bank Colpack Ballan néven készít föl tehetséges magyar versenyzőket.

Végezetül közölte, hogy ő és a cégcsoportja összesen 17 milliárd forintot fordított sportra, kultúrára, jótékonyságra az elmúlt évben. Szerinte ez természetes feladata is kell, hogy legyen az ország legnagyobb magánkézben lévő cégcsoportjának.

Egy hónap múlva indul az Opus óriási részvényvásárlási programja

A tranzakcióban részt vehet bárki, aki rendelkezik a tranzakció időpontjában az Opus törzsrészvényével és teljesíti a közlemény szerinti egyéb feltételeket.