„Legyen Alekszej Navalnijról közterület elnevezve Budapesten – mélységesen egyetértek az erről szóló civil kezdeményezéssel. Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata. Ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az” – írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely. 

Karácsony Gergely szerint ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, az Alekszej Navalnij.
Fotó: Karácsony Gergely / Facebook

Budapest főpolgármestere szerint a múlt héten elhunyt orosz ellenzéki politikus emlékezete megkívánja, hogy mindig tartsák magukat a jog uralmához. Bejegyzésében kiemeli: noha az az egyébként helyes, rendeletben szabályozott elv, hogy egy személyről csak a halála után öt évvel lehet közterületet elnevezni, de sok más mellett arra is felhatalmazást kér a budapestiektől júniusban, hogy lehessen Navalnij utca vagy tér a fővárosban. Karácsony megjegyezte, a Varsó, Pozsony, Prága és Budapest által elindított, immár több mint harminc nagyvárost magában foglaló Szabad Városok Szövetségének azt javasolta, hogy alapítsanak díjat Alekszej Navalnij nevével. 

A Kreml elhatárolódik Navalnij halálától és a nyomozástól

A Kremlnek semmi köze hozzá, hogy egy fogvatartott meghalt a börtönben – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Szerinte ez a kérdés nem tartozik elnöki hatáskörbe, így tájékoztatást sem tudnak adni az esetről. Az orosz hatóságok eközben határozatlan időre meghosszabbították a Navalnij halála körüli nyomozást, a férfi holtestét pedig továbbra sem adják ki a családjának.