A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelből jelentkezett be hétfőn a Külügyek Tanácsának ülése után. A miniszter szerint legutóbb a külügyminiszterek tanácskozása személyeskedő volt, és a mostani tanácskozáson is egy hasonló hangulatú vita alakult ki a külügyminiszterek között. „Tehát egy nagyon hosszú, kifejezetten feszült, érzelmekkel túl fűtött és a személyeskedés határát sokszor súroló vita zajlott” – fogalmazott Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videóban. 

Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, abban megállapodtak, hogy a húszikat minősítsék terroristáknak, mert Európa biztonságát is feszélyeztetik, illetve elindul egy EU-s tengeri misszió, amely biztosítja a vízi közlekedést a Vörös-tengeren. Hozzátette, hogy nem született megállapodás a ciszjordániai zsidó telepesek szankcionálásának kérdésében. 

Magyarország egyedüliként nem támogatta az izraeli telepesek szankciós listára helyezését, így ma döntés erről nem született, hiszen egyhangú döntésre lett volna szükség

– jelentette ki. 

Izrael a terrorizmus ellen folytat háborút, Szijjártó szerint azonban egy ilyen lépés csak gyengítené az izraeliek védekezését, illetve elárulta, hogy a Hamász további szankcionálását támogatta volna a magyar kormány, de a többi EU-s ország a kettő szankciót össze akarta kötni. A nagy többség még mindig katonailag akarja támogatni Ukrajnát, azonban a magyar politikus szerint Brüsszelben mindenkinek észhez kellene már térnie. A miniszter elmondta, Magyarország csak akkor nem blokkolja a fegyverek EU-s finanszírozását, ha sikerül elérnie azt, hogy Magyarországnak ebben semmilyen módon ne kelljen részt vennie.