Közélet

Vilmos herceg is felszólalt a gázai harcok beszüntetéséért

A brit királyi család magas rangú tagjai a szokásjog alapján szinte soha nem hangoztatják nyilvánosan véleményüket. Vilmos herceg azonban most felszólalt, és a háború borzalmainak megszüntetéséért emelt szót.

A gázai harcok mielőbbi beszüntetését sürgette keddi nyilatkozatában Vilmos brit trónörökös. A felhívásban, amelyet a Kensington-palota, Vilmos londoni hivatala tett közzé, a walesi herceg úgy fogalmazott, hogy mélységes aggodalommal tölti el, hogy a Hamász által Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadás óta milyen rettenetes emberi áldozatokkal járt a közel-keleti konfliktus.

Vilmos herceg
A gázai harcok mielőbbi beszüntetését sürgette Vilmos brit trónörökös.
Fotó: AFP

Túl sokan haltak már meg, és csakúgy, mint oly sokan mások, én is azt szeretném, hogy a harcok a lehető leghamarabb befejeződjenek

– emelte ki keddi felhívásában a trónörökös. A walesi herceg állásfoglalása rendkívüli jelentőségű, mivel a brit királyi család magas rangú tagjai a törvényerejű szokásjog alapján gyakorlatilag soha nem hangoztatják nyilvánosan véleményüket aktuális hazai és világpolitikai kérdésekben.

Vilmos nyilatkozata szerint sürgősen növelni kell a Gázába eljuttatott humanitárius segélyek mennyiségét, úgy véli, hogy kritikus fontosságú a segélyek bejuttatása és a túszok szabadon engedése.

A Hamász tavaly októberi izraeli támadásában 1200 ember meghalt, több mint háromezren megsérültek. A Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet elhurcolt 240 túszt is, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Izrael ezután hadműveleteket indított Gázában azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

Vilmos trónörökös a gázai állapotokra utalva úgy fogalmazott, hogy néha csak az emberi szenvedés puszta mértéke láttán lehetséges a tartós béke fontosságának felismerése. III. Károly király és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után az Egyesült Királyság uralkodója lesz – 2018-ban hivatalos látogatást tett Izraelben, és a brit királyi család tagjai közül elsőként ellátogatott Ciszjordániába is, ahol felkeresett egy palesztin menekülttábort. Akkori nyilatkozatában kijelentette, hogy a világ nem feledkezett meg a palesztinokról.

A trónörökös a jövő héten egy londoni zsinagógában tesz látogatást, ahol fiatal aktivistákkal a gyűlölködés terjedése elleni fellépésről folytat tanácskozást.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) múlt héten ismertetett éves felmérésében közölte: 2023-ban 4103 antiszemita indíttatású atrocitás jutott a tudomására, 147 százalékkal több, mint az előző évben. A CST hangsúlyozta, hogy még soha nem jegyzett fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben. Egyedül tavaly októberben, a Hamász izraeli támadása után 1330 antiszemita indíttatású nagy-britanniai atrocitásról érkezett bejelentés a szervezethez.

Harry herceg már Londonba ért – ők követhetik III. Károly királyt a trónon, ha ez netán szükségessé válna

Harry herceg, III. Károly király Kaliforniában élő másodszülött fia Londonba utazott, hogy meglátogassa édesapját, akinél előző nap daganatos betegséget diagnosztizáltak. A 75 esztendős brit uralkodótól, akinek a kezelése már megkezdődött, a királyi család többi tagja nyilvános programokat vesz át.

 

izraeli háború Vilmos Hamász brit gázai övezet
Kapcsolódó cikkek