Harry Los Angelesből érkezett kedd délután a londoni Heathrow repülőtérre, ahonnan a Clarence House-ba, az uralkodói házaspár rezidenciájára hajtatott.

Harry herceg hazautazott Londonba.
Fotó: AFP

A Buckingham-palota – a királyi család londoni hivatala – előző este jelentette be, hogy a királynál orvosai daganatos betegséget diagnosztizáltak, amikor január végén prosztatamegnagyobbodással kezelték.

A tájékoztatás szerint nem prosztatarákról van szó, a palota ugyanakkor nem közölte, hogy a betegség Károly mely szervét támadta meg. Udvari illetékeseket idéző keddi sajtóbeszámolók szerint Harryt a király személyesen hívta fel, amikor a diagnózist közölték vele, és a herceg azonnal repülőgépre ült.

Harry – aki az ötödik a brit trónutódlási sorban – négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt bátyjával, Vilmos trónörökössel, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Harry részt vett III. Károly tavaly májusi koronázási ceremóniáján a londoni Westminster apátságban, ugyanakkor nem látogatott haza édesapja 75. születésnapjára, amely november 14-én volt.

A király a daganatos megbetegedés kezelésének időtartama alatt is ellátja államfői teendőit, és megkapja az ehhez szükséges hivatalos kormányzati papírokat, de orvosai azt javasolták, hogy nyilvános programjait a kezelés idejére halassza el.

Kedden a király húga, Anna hercegnő adott át Károly nevében kitüntetéseket a London nyugati határában lévő windsori kastélyban, utána Közép-Angliába utazott, ahol olyan nyilvános eseményeken vesz részt, amelyekre eredetileg az uralkodó volt hivatalos.

US President Joe Biden (L) and Britain's King Charles III (R) inspect the Guard of Honour formed by the Welsh Guards, during a ceremonial welcome in the Quadrangle at Windsor Castle in Windsor on July 10, 2023. US President Joe Biden was in Britain on Monday, where he met with Prime Minister Rishi Sunak and King Charles III, before going on to a NATO summit in Lithuania. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Fotó: AFP

Udvari illetékesek tájékoztatása szerint szerdától III. Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös is újból munkába áll. A walesi herceg az utóbbi hetekben visszavonult a nyilvános szereplésektől, miután feleségén, Katalin hercegnőn – az udvar által nem részletezett okokból – hasi műtétet végeztek a London Clinic nevű londoni magánkórházban, ugyanott, ahol a királyt is kezelik.

Katalin, aki csaknem két hetet töltött a kórházban, jelenleg otthonában lábadozik, és az udvar tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy húsvét előtt visszatér közfeladatainak ellátásához.

A király betegsége miatt idő előtt vált aktuálissá a kérdés, ki követheti a trónon III. Károlyt, ha bekövetkezik a legrosszabb.

A Mandiner cikke emlékeztet rá, hogy a brit uralkodóház utódlási rendje szerint a 2022. szeptember 8-án, II. Erzsébet királynő halála után trónra lépett, 2023. május 6-án megkoronázott

III. Károly király utódja fia, az 1982-es születésű Vilmos walesi herceg lenne.

Ha azonban Vilmos herceg bármilyen okból nem tudna trónra lépni, óriási kalamajka kezdődne az Egyesült Királyságban – valami kis galiba ugyanis minden Vilmos herceg után következő potenciális utóddal van.

Az utódlási sorban a második, harmadik és negyedik helyet Vilmos herceg három gyermeke, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg foglalják el. Ők azonban még kiskorúak, 2013-as, 2015-ös, illetve 2018-as születésűek, így esetükben életbe lépne az 1937-es régenstörvény (Regency Act):

ha a trónt kiskorú örökli, akkor nagykorúságáig régensként az utódlási sor első olyan tagja uralkodik, aki elmúlt 21 éves, és az Egyesült Királyságban lakik.

Mindkét kitételnek van jelentősége – ebben az esetben ugyanis az utódlási sor következő, 21 éven felüli tagja Henrik sussexi herceg, Károly ifjabbik fia, Vilmos testvére lenne. Ő viszont 2020-ban felmentést kért a királyi családban végzett feladatai alól, és hitvesével, Meghan Markle színésznővel együtt áttette székhelyét az Egyesült Államokba. Tisztázatlan, hogy ez utóbbi tényező kizárja-e a régensi tisztségből, illetve hajlandó volna-e egyáltalán uralkodni, ha már a hercegi feladatok is elviselhetetlen lelki tehernek bizonyultak számára.

Henriket az utódlási sorban két gyermeke, Archie és Lilibet követnék, akik esetében szintén nem teljesen világos, hogy benne maradtak-e egyáltalán az utódlási sorban. De ha igen, akkor is érvénybe lépne a régenstörvény, és nagykorúságukig a következő 21 éven felüli potenciális örökös uralkodna.

Ő András yorki herceg volna, II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg másodszülött fia – aki viszont belekeveredett Jeffrey Epstein pedofilbotrányaiba, sajtóértesülések szerint Epsteinnek szexvideói is voltak róla.

András yorki herceg erősen kompromittálódott a Jeffrey Epstein-botrányban.
Fotó: AFP

Ahogy azt megírtuk, szerte a világon sokan jókívánságukat fejezték ki: a brit miniszterelnök, Rishi Sunak reméli, hogy III. Károly megfelelő kezelést kap, és jobbulást kívánt neki. Joe Biden, az amerikai elnök aggodalmának adott hangot III. Károly király miatt.

Aggódom miatta. Most hallottam a diagnózisáról. Beszélni fogok vele, ha Isten is úgy akarja

– mondta a 81 éves Joe Biden nem sokkal a bejelentés után. Bident egy Las Vegas-i találkozó után kérdezte a sajtó III. Károly betegsége kapcsán.