Törökországban őrizetbe vettek hat embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak kémkedtek. A török hírszerzés (MIT) kedden még arról számolt be, hogy a rendőrség elfogott hét embert, köztük egy magánnyomozót, amiért vélhetően információt adtak el a Moszadnak. A pénteki közlés szerint hat embert letartóztattak, egyet pedig óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

A,Dark,Silhouette,Of,A,Man,With,Headphones,Listening,,Israeli
Fotó: Shutterstock

Egy török bíróság januárban elrendelte tizenöt ember őrizetbe vételét, valamint további nyolc olyan személy kiutasítását az országból, akiket a Moszaddal fenntartott kapcsolatokkal, valamint a Törökországban élő palesztinok elleni fellépéssel gyanúsítottak. A török–izraeli kapcsolatok hamar mélyrepülésbe kezdtek, miután kitört a háború Izrael és a Hamász között.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik legnagyobb kritikusává vált, sőt még Adolf Hitlerhez is hasonlította az izraeli kormányfőt. Erdogan visszahívta Törökország tel-avivi nagykövetét is, majd azt követelte, hogy az izraeli parancsnokokat és politikai vezetőket állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé, háborús bűncselekmények miatt.

Ankara figyelmeztette Izraelt, hogy következményekkel jár, ha megpróbálja levadászni a Hamász Gázai övezeten kívül, így Törökországban élő tagjait.

Erdogan: a globális rend összeomlott

Szenvedélyes beszédet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnök az Antalyai Diplomáciai Fórumon. Szerinte a gázai válság és az arra adott válaszok azt jelentik, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend megbukott. Erdogan beszédében azt hangoztatta, hogy a konfliktusokat nem fegyverekkel, hanem a diplomácia eszközeivel kellene megoldani.