A gázai válság és az arra adott válaszok azt jelentik, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend megbukott – mondta a török elnök az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF). 

Erdogan: a globális rend összeomlott

Recep Tayyip Erdogan beszédében azt hangoztatta, hogy a konfliktusokat nem fegyverekkel, hanem a diplomácia eszközeivel kellene megoldani – írta a Daily Sabah. Szerinte a jelenlegi, válságos globális helyzet azért alakult ki, mert hiányoznak az olyan fogalmak az egyes országok szótáraiból, mint a szolidaritás, az igazságosság és a bizalom. Az elnök úgy látja, hogy sok nemzet még a minimális kötelezettségeit sem hajlandó teljesíteni.

Törökország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy messziről szemlélje a világban zajló tragédiát. Kötelességünk a török nép és az egész emberiség érdekében, hogy kimondjuk az igazságot. Az 21. század a válságok korszakává vált, a nemzetközi rend felbomlott

– mondta Erdogan.

Orbán Viktor ott beszél a világ előtt, ahol még soha – most mindenki Antalyára figyel

A magyar miniszterelnök először szólal fel Törökország diplomáciai csúcstalálkozóján. Összeszedtük, mit kell tudni az Antalyai Diplomáciai Fórumról.

Az ADF-en péntektől vasárnapig 147 ország képviselői vesznek részt. A fórumot idén harmadik alkalommal rendezik meg. Nagyjából 4500 résztvevője van a mostani rendezvénynek, ebből 19 államfő, 73 miniszter és 57 diplomata.

Erdogan a beszédében arra is kitért, hogy a rasszizmus és az iszlámfóbia járványként terjed a világon. 

Szerinte az európai „aljas támadások” a Korán ellen elfogadhatatlanok, és a krízis mélységét jelzik. 

Szerinte országa az egyik legaktívabb a nemzetközi válságok kezelésében.