Közélet

A NATO főtitkára: nem marad lőszere Ukrajnának

Amerika katonai támogatását továbbra is blokkolják a Kongresszusban a Joe Biden amerikai elnökkel szemben álló republikánusok. Jens Stoltenberg szerint ezen a helyzeten is változtatni kell.

A NATO főtitkára csütörtökön kijelentette, hogy a szövetség tagjai „nem biztosítanak elég lőszert Ukrajnának”, és a hiány miatt Oroszország visszaszorította Kijev erőit.

Az ukránoknak nem fogy ki a bátorságuk. A lőszerük az, amely elfogy

– fogalmazott Jens Stoltenberg csütörtökön a sajtó előtt.

Jens Stoltenberg - Stacy Cummings in Brussels
NATO
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

A főtitkár figyelmeztetése abból indult ki, hogy az Egyesült Államok katonai támogatását továbbra is blokkolják a Kongresszusban a Joe Biden amerikai elnökkel szemben álló republikánusok. „Minden szövetségesnek mélyre kell ásnia és gyorsan cselekednie kell. Minden késésnek valódi következményei vannak az ukrajnai hadszíntéren” – mondta Stoltenberg.

Tehát ez egy kritikus pillanat, és súlyos történelmi hiba lesz Putyint hagyni érvényesüljön

– jelentette ki.

A Kyiv Post cikke szerint az ukrán és nyugati tisztviselők azt mondták, hogy a kijevi erőket túlszárnyalja Oroszország, mivel a kulcsfontosságú támogatások megcsappantak. Ukrajna a közelmúltban kiszorult Avgyijivka stratégiai fellegvárából, az ukrán csapatok pedig azért küzdenek, hogy megállítsák Oroszország tovább nyomulását. Míg a politikai patthelyzet megakasztotta Washington támogatását, az európai országok azért küzdenek, hogy felgyorsítsák iparuk lőszer- és fegyvergyártását. Stoltenberg elmondta, hogy szükségünk van azokra a döntésekre, hogy nagyobb befektetés érkezzen a hadiparba.

Az számos kezdeményezést indított a kibocsátás növelésére, és ragaszkodik a szint emelkedéséhez. A 27 tagú unió azonban jócskán elmaradt a tavalyi ígéretétől, miszerint még ebben a hónapban egymillió tüzérségi lövedéket ad át Ukrajnának.

 

Kijev Egyesült Államok NATO
Kapcsolódó cikkek