Egy autós vasárnap legalább 50 kilométeren keresztül haladt a forgalommal szemben, Szlovénia felől Budapest felé az M7-es autópályán, ahol a szabályosan közlekedők próbálták jelezni neki, hogy forduljon meg, de őt nem érdekelték a szemben jövők. Egy nagykanizsai autós azt mondta, ő a 180-as kilométer közelében találkozott előzés közben az ámokfutóval, éppen csak elkerülte az ütközést.

Traffic jam at road.Background blurred
Fotó: Getty Images

Az egyik M7-esen közlekedő autós, Béres Géza nyilvánosságra hozott felvételeket az ámokfutóról, melyeken látszik, hogy próbálják figyelmeztetni, de semmire sem reagál.

,Egyből az villant be, hogy ha én megyek most 130-cal, és velem 130-cal jön valaki szemben, akkor annak ott vége. És akkor elkezdtem dudálni neki, jelezni. Elé mentem, mögé mentem, dudáltam, integettem, mindent megtettem. Hívtuk a rendőrséget

kommentálta az esetet Béres Géza az ATV-nek. Egy nagykanizsai autós is beszámolt az ámokfutóról: „Egyszer csak szembe került velünk egy hasonló sebességgel közlekedő autó. Körülbelül kétszáz méter távolságra, és az azonnali döbbenet után átrántottam az autót a másik sávba, ellenkormányoztam, mindezt talán egy-két másodperc alatt tapasztaltuk, és utána jött a jeges rémület, hogy mi is történt.”

A rendőrségi bejelentések szerint az autós már a szlovén határtól haladhatott szembe a forgalommal, és így hajtott végig a teljes zalai szakaszon. A járőrök azonnal elindultak, de végül csak az otthonában találták meg az autóst. Anti András, a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője úgy fogalmazott: „A személygépkocsit, illetve annak a vezetőjét későbbiekben Nagykanizsán állampolgári segítséggel a nagykanizsai rendőrkapitányság járőrei megtalálták.” 

Mivel nagyon zavartan viselkedett, ezért a nagykanizsai kórházba szállították.

„A bírság mértéke akár 200 ezer forint is lehet, és a törvény lehetőséget ad arra, hogy egy hónaptól tizenkét hónapig a jogosítványát is bevonják az elkövetőnek” – fogalmazott Rinfel János ügyvéd.

2023-ban 14 452 baleset történt a hazai utakon, 2 százalékkal kevesebb a 2022. évinél. Az ezekben elhunyt és megsérült személyek száma 4,3 százalékkal esett vissza. A száz kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre átlagosan tíz baleset jutott tavaly az utolsó három hónapban, a balesetek számát tekintve a legtöbb (40) az M1-esen, a legkevesebb (5) az M7-esen következett be.