Közélet

Az izraeli háború 170. napja – Az amerikai hadsereg pilóta nélküli húszi légi járműveket támadott a Vörös-tengeren

Áldozatokról nem érkezett hír, a fedélzeten keletkezett tüzet pedig eloltották a megtámadott kínai tulajdonú olajszállító tartályhajón.

Az amerikai hadsereg csapásokat mért a húszi lázadók hat, pilóta nélküli légi járművére (UAV) a Vörös-tenger déli részén szombaton. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (Centcom) arról is beszámolt, hogy a húszik ballisztikus rakétákkal támadtak egy kínai tulajdonú olajszállító tartályhajót, de áldozatokról nem érkezett hír, a fedélzeten keletkezett tüzet pedig eloltották.

Fotó: AFP

Az amerikai erők hat UAV-t támadtak, amelyek közül öt a Vörös-tengerbe zuhant, egy pedig elrepült a húszik által ellenőrzött jemeni területek felé. Az Irán támogatását élvező húszi lázadók tavaly november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi számára létfontosságú útvonalakat. A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin terrorszervezettel.

Washington decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

 

18:38

Az ENSZ BT újabb, ezúttal arab támogatással beterjesztett tűzszüneti határozatról szóló szavazásra készül

A Gázai övezeti fegyveres konfliktusról szóló újabb határozattervezet kerülhet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé hétfőn, miután az öt állandó és tíz nem állandó tagországnak orosz és kínai vétó miatt pénteken nem sikerült elfogadnia az Egyesült Államok javaslatát a fegyverszünetről Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között.

Az újabb dokumentum az iszlám szent hónap, a ramadán időszakára szorgalmaz azonnali humanitárius tűzszünetet a tíz ideiglenes tag kezdeményezésére, orosz és kínai támogatással.

Az ENSZ arab tagállamait tömörítő, 22 országból álló csoport pénteken egységre kérte a BT 15 tagját, és sürgősnek minősítette a határozati javaslat elfogadását, úgy fogalmazva, hogy már régen késésben vannak a tűzszünetről szóló határozatot illetően. Arra is utaltak, hogy a ramadán hónapja április 9-ig tart. Diplomáciai források szerint az újabb határozati javaslatról már szombaton szavaztak voltak, de aznap elhalasztották.

Az Egyesült Államok ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az újabb javaslat veszélybe sodorhatja az amerikai diplomácia által támogatott egyeztetéseket egy olyan megállapodásról, amely a tűzszünetet a Hamász kezében lévő túszok elengedéséhez kötné. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet szerint az újabb dokumentum kifogást ad a Hamász számára, hogy a tűzszünetről szóló egyeztetéseken felálljanak a tárgyalóasztaltól.

Pénteken az Egyesült Államok által kidolgozott és előterjesztett határozati javaslatot Oroszország és Kína arra hivatkozva vétózta meg, hogy nem tartalmazott felszólítást a harcok azonnali leállítására.

Az Egyesült Államok korábban háromszor emelt vétót a BT-ben a közel-keleti helyzetről szóló határozati javaslat szavazásán, legutóbb februárban, amikor az arab ENSZ-tagállamok által kidolgozott dokumentumot 13 BT-tag szavazta meg, egy tartózkodás és az amerikai vétó mellett.

Az Izrael és a Hamász közötti harcok kirobbanása óta a BT-nek két határozatot sikerült elfogadnia, amelyek a gázai humanitárius válsághelyzet kezeléséről szóltak, de tűzszünetről nem.
A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen szervezete, amelynek határozatai jogilag kötelező érvényűek.
 

17:48

Fel lehetne gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását

A Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok felgyorsított eljuttatásának egyetlen hatékony módja a szárazföldi útvonalak használata – jelentette ki az ENSZ főtitkára Kairóban vasárnap, sürgetve a kereskedelmi áruszállítás „exponenciális mértékű növelését”.

„A palesztinok emberi méltósága ellen napi szinten elkövetett támadások válságba sodorják a nemzetközi közösség hitelességét” – figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár az egyiptomi elnökkel és külügyminiszterrel tartott kairói találkozója után.

A nagy mennyiségű segélyszállítmány eljuttatásához Izraelnek el kell távolítania a segélyek útjában álló akadályokat – mutatott rá Guterres, újabb átkelők és hozzáférési pontok létrehozását sürgetve.

Kijelentette azt is: az ENSZ keményen dolgozik, hogy fenntartsa a palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA), amelyet a gázai humanitárius segélyezés gerincének nevezett. Az ENSZ-főtitkár az iszlám böjti hónap (ramadán) alatti éves szolidaritási körútja keretében látogat el muszlim lakosságú országokba.

Szombaton a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán tett látogatást, ahol erkölcsi merényletnek nevezte a palesztin területre szánt segélyszállítmányok késleltetett szállítását.

A segélyszállítmányok az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres szervezet között öt hónapja dúló fegyveres konfliktus miatt Egyiptom északi területein rekedtek, ahonnan csak korlátozott mennyiségben jutnak át a rafahi és a Kerem Salom-i átkelőhelyeken.
Mivel a tűzszünet ramadán alatti megkötésére egyre kevesebb esély mutatkozik, és a Gázai övezet lakosságát egyre súlyosabb éhínség sújtja, az Egyesült Államok – más országokkal egyetemben – légi és tengeri úton próbál segélyszállítmányokat eljuttatni az övezetbe.
 

14:31

Izrael hadműveletet indított Hán Júniszban

Az izraeli hadsereg újabb hadműveletet indított Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részén vasárnap hajnalban – jelentette be a hadsereg szóvivője.

A hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös akciójában a Hán Júnisz nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indítottak támadást az iszlamista Hamász terrorszervezet létesítményeinek és haderejének felszámolására.

A hadművelet kezdetén a légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat és hadicélokra használt egyéb infrastruktúrát.

Bejelentették, hogy a szárazföldi egységek taposóaknákat, gránátokat, páncéltörő rakétákat és aknalövedékeket találtak egy lakóházban az ENSZ palesztin segélyszervezetéhez, az UNRWA-hoz tartozó táskákba rejtve.

Az izraeli katonák ismét razziáztak a Hán Júniszban fekvő Nasszer és az al-Amal kórházban is, egy hónappal korábbi razziájuk után. 

Az övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban is folytatódtak a harcok. A  kórházban és környékén eddig legalább százhetven iszlamista fegyverest öltek meg, és mintegy nyolcszáz embert vettek őrizetbe, akik közül négyszáznyolcvanat azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel. Az ott folyó csatákban életét vesztette egy huszonegy éves őrmester, és ezzel kétszázötvenkettőre emelkedett a gázai szárazföldi harcokban elesett izraeli katonák száma. 

Az ország északi, libanoni határánál is tovább folytak a harcok vasárnap, Izrael légicsapást mért a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciájának több célpontjára, és Dél-Libanonból számos rakétát lőttek ki Izrael irányába.

14:30

Több mint 32 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben az izraeli hadműveletek kezdete óta

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között október óta tartó fegyveres konfliktus kezdetétől a palesztin halálos áldozatok száma 32 226-ra emelkedett a Gázai övezetben a palesztin kormányzat egészségügyi minisztériumának vasárnapi közlése szerint.

A Hamász vezette minisztérium adatai szerint a sebesültek száma elérte a 74 518-at a konfliktus kezdete óta. Csak az elmúlt napon 84 palesztint öltek meg, és 106-an sebesültek meg az övezetben.

A Gázai övezetben kezdett izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek egy része még mindig fogságban van.

Vörös-tengeren UAV lázadó olajszállító amerikai
Kapcsolódó cikkek