Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát helyi idő szerint csütörtök reggel a dél-afganisztáni Kandahár tartományi székhely egyik központi, forgalmas bankfiókja előtt, a merényletben legalább hárman meghaltak és tucatnyian megsebesültek – jelentették be Kandahár tartomány hatóságai. Az áldozatok olyan civilek voltak, akik épp a fizetésüket vették volna fel a bankfiókban.

19 killed, 28 injured in Afghanistan suicide bombingKABUL, AFGHANISTAN - SEPTEMBER 30: Security forces stand guard after a suicide bomb attack on an education institute in Kabul, Afghanistan on September 30, 2022. A suicide bomber blew himself up at an educational center in the Afghan capital, killing at least 19 people and injuring 28 more on Friday morning. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency (Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP (illusztráció)

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára Telegram-csatornáján és a tálibok belügyi szóvivője, Abdul Matén Káni ígéretet tett az elkövetők kézre kerítésére és megbüntetésére. 

Noha Afganisztánban a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta csökkent az öngyilkos merényletek száma, az Iszlám Állam továbbra is követ el robbantásokat, főként a síita hazara kisebbség ellen. 

A ramadán két héttel ezelőtti kezdete óta több robbantás is történt, de a tálib hatóságok ezek tényét csak ritkán erősítik meg, és a kórházak adataihoz képest kevesebb ember halálát vagy sérülését ismerik el hivatalosan. Kórházi források most is több mint húsz halottról beszéltek az AFP-nek.