Egyre jobban elmérgesedik Pakisztán és az Afganisztánt kormányzó tálibok viszonya, miután hétfő reggel a pakisztáni hadsereg légi csapást mért Afganisztán területére, mely legalább nyolc halálos áldozatot is követelt.

Az afgán kormány szóvivője, Zabihullah Mudzsahid erőteljes szavakkal ítélte el a támadást, amit Afganisztán területi épségét sértő felelőtlen akciónak nevezett. A tálib hadügyminisztérium pedig azt közölte, hogy csapatai támadást intéztek egy határ menti pakisztáni katonai központ ellen.

AFG: Khost ProvinceBAK DISTRICT, AFGHANISTAN - JANUARY 24:  A flight engineer for a CH-47 Chinook helicopter dangles his legs off the back of the aircraft after picking up soldiers from the 4-320th Field Artillery Regiment of the 101st Airborne from an observation point near the Pakistan border. on January 24, 2009 in Bak District, Khost Province, Afghanistan.  Joint US and Afghan units air assaulted onto a mountain top to set up an observation point for four days.  While manning the observation point, the units came under attack from insurgents.  During the fighting 22 insurgents were killed.  Khost Province borders the Waziristan region in Pakistan, where it is believed foreign fighters cross into Afghanistan to combat coalition forces.  (Photo by Jonathan Saruk/Getty Images)
Fotó: Jonathan Saruk/Getty Images (illusztráció)

A légi csapás tényét a pakisztáni hadsereg és külügyminisztérium is megerősítette az Al-Dzsazíra kérdésére, és azt válaszcsapásnak nevezte a határon átnyúló terrorizmussal szemben. Ez volt 2022 áprilisa óta az első pakisztáni légicsapás Afganisztán területén, és 

alig két nappal azután történt, hogy öngyilkos merénylet célzott egy pakisztáni katonai ellenőrző pontot a határ menti Észak-Vazirisztánban, hét halálos áldozatot követleve.

Vasárnap két áldozat temetésén Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök válaszcsapást ígért, míg az ország hadügyminisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban bekövetkező terrortámadásokat Afganisztánból szervezik. Tavaly több mint 650 támadás történt szerte Pakisztánban, közel 1000 halálos áldozatot követelve, akik többsége a biztonsági szervek tagja volt. Az akciók 93 százaléka az Afganisztánnal határos tartományokban történt.

A légi csapás óta sajtójelentések szerint a határ mentén tüzérségi fegyvert is bevetettek az afganisztáni oldalról, és legalább egy pakisztáni katona életét vesztette a harcokban.

A helyzetet nehezíti, hogy a frissen megválasztott új pakisztáni kormány keményebben léphet fel a Talibánnal szemben, ugyanakkor az iszlamista csoport korábban igyekezett közvetíteni a Pakisztáni Talibán és az ország kormánya között, sőt az Afganisztánt uraló szervezet illegitim ügynek nyilvánította a pakisztáni harcot.