Utómunkálatokat végeznek a tűzoltók a visegrádi Hotel Silvanusban, miután eloltották a szombat délelőtt keletkezett tüzet közölte a katasztrófavédelem szombat délután a honlapján. A szálloda vezetésének tájékoztatása szerint a tűzben senki sem sérült meg.

Fotó: Hegedüs Róbert

A katasztrófavédelem azt írta, hogy az egységek tizennégy vízsugárral határolták körül a lángokat, amelyek a hotel negyedik szintjét és a tetőszerkezetet érintették. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett szentendrei, esztergomi és fővárosi hivatásos, valamint szentendrei, fővárosi, délegyházi, gyömrői, szigetmonostori, visegrádi, pilisborosjenői, komáromi, banai, alcsútdobozi, kocsi és leányfalui önkéntes tűzoltók dolgoznak a helyszínen. A munkálatokat fővárosi, váci, gödöllői, bicskei, ácsi, üllői, nagykátai, szigetszentmiklósi és budaörsi vízszállítók is segítik. A beavatkozásban több mint száz tűzoltó vett részt.

Pintér Róbert, a hotel igazgatója korábban azt mondta, hogy valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet, ami a hotel negyedik emeletéről indult ki. 

Hangsúlyozta: a vendégek és az alkalmazottak a tűzeset idején biztonságban voltak, személyi sérülés nem történt. Az épületet kétszázharminc ember hagyta el. Az igazgató közölte, a vendégeknek buszok és melegedők állnak a rendelkezésükre. A következő órákban minden vendég visszakapja értékeit, akik szeretnének, hazamehetnek, a többieknek a hotel alkalmazottjai foglalnak új szobát. Az Útinform tájékoztatása szerint a hotelhez vezető Panoráma út továbbra is le van zárva, kerülni a 11-es úton lehet.

Eddig ezt lehet tudni a tűzesetről

A helyszíni beszámolók szerint szombat délelőtt tíz óra körül szólaltak meg a tűzriasztó berendezések a szálloda épületében. Egy rövid ideig mindenki úgy vélte, valamilyen próbariasztás lehet. Aztán néhányan kinéztek az ablakon, és látták, hogy a felső szintről, azaz a negyedik emeletről fekete füst száll a magasba.

A sajtó korábban arról írt, hogy a személyzet azonnal megkezdte az épület evakuálását, ennek is köszönhető, hogy mindenki épségben kimenekült.

Vélhetően rutineljárás lehetett az oka, hogy a tűzoltók mellett mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. Az oltást nehezítette, hogy a környéken erős szél fújt.

Nem ez az első tűz a hotelben

 Az 1970-es években épült, panorámájáról híres hotelben nem ez az első tűzeset. A Visegrádon található szálloda még a szocializmus időszakában, a hetvenes évek legelején épült. A rendszerváltás utáni években kettőről négyemeletesre nőtt, és kapott két vadonatúj szárnyat is – írja a hotelről a Magyar Építők.

2008. június 28-án a földszinten, az elektromos elosztóhelyiségben kigyulladt a kapcsolószekrény, majd a tűz átterjedt az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára is.

A Lánglovagok akkor azt írta, hogy a tűzoltók kiérkezése előtt a személyzet kiürítette a szállót, több mint 150 vendég kényszerült az utcára. A vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, de számos szoba füsttel telítődött. A tüzet kétórás munkával sikerült a szentendrei, esztergomi és fővárosi tűzoltóknak megfékezniük.