Visszavonták Porkoláb Imre védelmi innovációért felelős miniszteri biztosi kinevezését, a dandártábornok ugyanis a miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának munkatársaként folytatja munkáját. Porkoláb tábornok Biró Marcell közvetlen munkatársaként, vezető beosztásban folytatja munkáját – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Porkoláb Imre
Porkoláb Imre a frissen kinevezett miniszterelnöki főtanácsadó munkatársaként folytatja / Fotó: Kovács Tamás / MTI

A katonai innovációért felelős minisztériumi feladatokat a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter irányítása alatt álló Védelmi Innovációs Kutatóintézet látja el továbbra is. 

A tárcavezető március 15-e alkalmából a Szolgálati Érdemjel Babérkoszorúval Ékesített Arany fokozatának adományozásával ismerte el Porkoláb Imre eddigi munkáját, aki jelentősen hozzájárult a magyar védelmi innováció és a hazai védelmi ipar elmúlt két évben elért eredményeihez.

Biró Marcellt frissen nevezeték ki a miniszterelnök főtanácsadójának, a héten máris részt vett a kormányülésen. Sajtóértelmezések szerint Biró Marcell kinevezése egy szélesebb, a nemzetbiztonsági területet érintő átrendezést egyik eleme. 

A kormányfő a főtanácsadó útján láthat el bármilyen 

  • védelmi kül- és belpolitikai, 
  • honvédelmi, 
  • nemzetbiztonsági, 
  • rendészeti, idegenrendészeti, 
  • bűnmegelőzési, bűnüldözési, 
  • büntetés-végrehajtási, 
  • valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb 

rendvédelmi szakpolitikai feladatát. Ezen felül ő felel a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért és a kormányfő távollétében ő vezeti a védelmi tanács üléseit. Ráadásul adott esetben dönthet a kibertámadásokra adott válaszlépésekről is, akár katonai kibertér műveleti fellépésről is.