A Moszkva melletti Crocus kulturális és bevásárlóközpontban elkövetett terrortámadást követően a bűnözők az Orosz Föderáció Ukrajnával határos határát tervezték átlépni, és az ukrán oldalon is voltak megfelelő kapcsolataik. Erről március 23-án számolt be az orosz FSZB Public Relations Központja (PSC).

moszkva, terror
Fotó: Facebook


„A terrortámadást követően a bűnözők az orosz–ukrán határon szándékoztak átlépni, és az ukrán oldalon voltak megfelelő kapcsolataik” – áll a minisztérium közleményében. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

 

Nem sokat késett az ukrán válasz

„Hazugságok és ostobaságok”: az ukrán fél így kommentálta az FSZB nyilatkozatát a terroristák Ukrajnába való menekülési kísérletéről

„Az FSZB ezen kijelentései vagy a teljesen tudatlan embereknek vagy a zombivá vált orosz lakosságnak szólnak” – mondta Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés vezetője. 

Így történt az elfogás

Alekszandr Hinstejn orosz kormánypárti képviselő beszámolója szerint a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá. A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője a Telegram-csatornáján közölte, hogy 

a gyanúsítottaknak már csak száz kilométer hiányzott a határ eléréséhez.

Egyre több a halott

Eddig 115 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadás következtében, és ez a szám még növekedhet fog. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma közölte, hogy 126 embert ápolnak kórházban. Korábbi tájékoztatás szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van. Hatvan felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.