Finnország szerezte meg az első helyet a világ legboldogabb országai között, ezzel sorozatban a hetedik éve nyerte el a címet – derül ki a World Hapinness Report 2024-es jelentéséből. Az északi ország átlagos értékelése 7,7, ezt követi Dánia, Izland és Svédország. 

Helsinki,Cityscape,With,Helsinki,Cathedral,And,Port,,Finland
Fotó: Shutterstock

A skála másik végén Afganisztán áll, amely a tálibok 2020-as hatalomra kerülését követő humanitárius katasztrófa közepette 143 ország közül az utolsó helyet foglalta el 1,7 ponttal. A 142. és 141. helyen Libanon és Lesotho áll.

Magyarország az 56. helyen

Magyarország az előző évi 51. hely után idén az 56. helyet szerezte meg Portugália és Paraguay között. Meglepő módon a rangsorban elérőbb áll, mint Horvátország (63.) vagy Görögország(64.), viszont olyan országok is megelőznek minket, mint Nicaragua, a Fülöp-szigetek, Üzbegisztán vagy Panama.

A jelentés egyik újdonsága, hogy több mint tíz év után először nem szerepel az Egyesült Államok és Németország a húsz legboldogabb nemzet között, miután a 23. és a 24. helyre estek vissza. Franciaország pedig a 27. helyen végzett.

A legjobb 20-ba bekerült Costa Rica és Kuvait, amelyek a tizenkettedik és tizenharmadik helyet szerezték meg. A riport megállapítja, hogy a világ legboldogabb 20 országa között egyetlen nagyobb népességű sincs.

javított
A világ húsz legboldogabb országa
Magyarország a világ 56. legboldogabb országa

A nagyobb országok a mezőny végén

Az első tíz közül csak Hollandiában és Ausztráliában él 15 milliónál több, az első húszban pedig csak Kanadának és az Egyesült Királyságnak van több mint 30 millió lakosa

– olvasható a jelentésben. A világ két legnépesebb országa közül Kína a 60., míg India a 126. helyet szerezte meg. A boldogságindexben a legnagyobb visszaesést Afganisztán, Libanon és Jordánia produkálta, Szerbia, Bulgária és Lettország pedig a legnagyobb növekedést. 

Az éves World Happiness Index jelentést 2012-ben indították el az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak támogatására. A 143 ország és régió lakóit arra kérik, hogy nullától 10-ig terjedő skálán értékeljék az élettel való elégedettségüket. A jelentés hat kulcstényezőt is figyelembe vesz: a szociális támogatást, a személyes jövedelmet, az egészséget, a szabadságot, a nagylelkűséget és a korrupció hiányát.