Finnországot a hatodik egymást követő évben nyilvánította a legboldogabb lakosságú államnak a hétfőn közzétett World Happiness Report, a világ legboldogabb országainak idei ranglistája. 

Finnország így zsinórban ötödik alkalommal lett a legboldogabb hely a világon.

A korábbi elemzésben a szerzők úgy fogalmaztak, hogy Finnország nagyon előkelő helyen végzett abban a tekintetben, hogy az ország segítette megvédeni az embereket a világjárvány idején.

Laughing with smartphone
boldog, happy, people
Fotó: Plume Creative

Az évente kiadott jelentés a Gallup Intézet globális felmérésén alapul, amely az idén a koronavírus-járványnak az emberek közérzetére gyakorolt hatását vizsgálta a világ 109 országában. Az amerikai kutatók megállapítása szerint az emberek boldogságérzete a járvány ellenére rugalmas maradt: a 2020 és 2022 között mért globális átlagok éppoly magasak, mint a 2017–2019 között, a pandémiát megelőző években. 

A 11. alkalommal kiadott lista, amelynek az élén rendszerint főleg észak- és nyugat-európai országok végeznek, az idén sem okozott meglepetést: a sorozatban hatodik éve legboldogabb finneket Dánia, Izland, Izrael, Hollandia, Svédország, Norvégia, Svájc, Luxemburg és Új-Zéland lakossága követi. Ausztria és Ausztrália a 11. és 12., míg Németország – két helyet rontva a tavalyi eredményéhez képest – 16. helyen áll a boldogságlistán. 

Magyarország az 51. helyen szerepel a közép-amerikai Salvador után, megelőzve Argentínát. 

A világ két legboldogtalanabb országa a tavalyi és az idei jelentés szerint is Afganisztán és Libanon.