Ng Eng Hen, Szingapúr védelmi minisztere azt mondta, hogy az amerikai F–35-ösök aktívan részt vettek az ukrajnai missziókban. Mint mondta, e küldetések célja az orosz légvédelmi rakétarendszerek pontos helyének meghatározása volt. Mindenesetre az elmúlt hetekben minden szakértőt meglepő sikerességgel lőtték le az ukránok az orosz vadászgépeket.

Fleet Week Air Show kicks off in San Francisco
Fotó: Anadolu via AFP

„A közelmúltbeli tevékenység során az Egyesült Államok mozgósította F–35-öseit, hogy azonosítsa az orosz légvédelmi rakétarendszerek Ukrajnán belüli telepítését. Az összegyűjtött hírszerzési információkat ezt követően eljuttatják a NATO-országokhoz” – osztotta meg a szingapúri hadsereg főnöke az információit.

A Pentagon szóvivője ugyanakkor cáfolni igyekezett a szingapúri védelmi miniszter kijelentését, mondván, hogy az Egyesült Államok nem használ F–35-ös vadászgépeket Ukrajnában.

Ukrajna légvédelme váratlanul megtáltosodott az elmúlt hetekben és összesen 13 orosz repülőt semmisített meg, amelyek között főként Sz–34-es vadászgépek voltak, de egy kémrepülőt is leszedtek. Az elmúlt hetek jelentős katonai sikereit Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője azzal magyarázta, hogy „az orosz pilótáknak kockázatot kell vállalniuk, hogy frontvonalon belül minél mélyebbre csapjanak le. Ahhoz, hogy a bomba eljusson a kiszemelt célpontig, közelebb kell repülni, mert a bomba siklik, nincs saját motorja, repül és közben csökken a sebessége. Ezért kell kockáztassanak.”