Szombaton az ukrán légierő irányított légvédelmi rakétákat vetett be két orosz Szu-34-es és Szu-35-ös repülőgép ellen. A már korábban az X közösségi oldalon terjedő híreket megerősítve, az ukrán légierő főparancsnoksága megerősítette, hogy egy Szu-34 vadászbombázót eltaláltak.

Victory Day parade in Moscow
Fotó: Anadolu via AFP

„Az ellenség továbbra repülőgépek irányított taktikai bombáival támad keleti irányban. A közelmúltban megkezdődött a légvédelmi irányított rakéták harci alkalmazása két ellenséges Szu-34-es és Szu-35-ös repülőgép ellen. Várjuk a kívánt eredmény megerősítését!” – közölte előrre Nyikolaj Olescsuk a Telegram csatornán. Később Oleschuk arról számolt be, hogy csak a Szu-34-es vereséget erősítették meg.

A légierő tájékoztatása szerint pénteken keleti irányban lelőtték az ellenséges Szu-34-est, amely irányított bombákkal próbált ukrán állásokra csapni. 2024 februárjában az ukrán légierő 13 orosz repülőgépet lőtt le.

Az elmúlt hetek jelentős katonai sikereit Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője azzal magyarázta, hogy „az orosz pilótáknak kockázatot kell vállalniuk, hogy frontvonalon belül minél mélyebbre csapjanak le. Ahhoz, hogy a bomba eljusson a kiszemelt célpontig, közelebb kell repülni, mert a bomba siklik, nincs saját motorja, repül és közben csökken a sebessége. Ezért kell kockáztassanak.”