Heves közleményt adott ki az a londoni kórház, ahol Katalin walesi hercegnő hasüregi műtéten esett át: mostantól kezdve fokozottan figyelnek arra, hogy betegeik adatai ne szivárogjanak ki és minden adatkezeléssel kapcsolatos jogsértést részletesen ki fognak vizsgálni.

The Royal Family Attend The "Together At Christmas" Carol Service
Katalin walesi hercegné még januárban tervezett hasüregi műtéten esett át.
Fotó: Chris Jackson / GettyImages

A kórház reakciója az után történt, hogy állítólag a személyzet tagjai megpróbáltak hozzáférni magánszemélyek egészségügyi adataihoz; nem lenne meglepő, hogy az elmúlt hónapok történései után néhány alkalmazott Katalin hercegné műtéte és jelenlegi állapota után kutatott volna. A BBC beszámolója szerint a brit királyi család által gyakran igénybe vett London Clinic azt mondta, hogy 

nincs helye azoknak, akik szándékosan megsértik a betegek vagy kollégák bizalmát.

A brit információs biztosok hivatala (ICO) is megerősítette, hogy „biztonsági résről szóló jelentést” kaptak a kórházból és vizsgálatot folytatnak. Al Russell, a londoni klinika vezérigazgatója nyilatkozatában kijelentette, hogy minden alkalmazottja „akutan tudatában van a betegek bizalmas kezelésével kapcsolatos egyéni, szakmai, etikai és jogi kötelezettségeinek”.

Rendkívül büszkék vagyunk arra a kiemelkedő gondozásra és diszkrécióra, amelyet minden olyan páciensünk számára nyújtunk, akik mindennap belénk vetik bizalmukat

– folytatta a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy rendelkeznek olyan rendszerrel, mellyel nyomon tudják követni betegeik információinak kezelését, és bármilyen jogsértés esetén minden megfelelő vizsgálati, szabályozási és fegyelmi lépést megtesznek. 

Az elmúlt hónapokban egyre több teória született Katalin hercegné hasüregi műtétével és „eltűnésével” kapcsolatban. Nemrég a CNN és más sajtóorgánumok is megszellőztették, hogy a brit királyi család fontos bejelentést tervez Katalin hercegnével kapcsolatban. Állítólag a királyi család készenlétbe állította a BBC-t a bejelentést miatt, ezt viszont eddig egyik fél sem erősítette meg. A bejelentés azóta sem történt meg.