Egy vizsgálat szerint több, amerikai kikötőkben található kínai daru olyan kommunikációs felszerelést tartalmaz, melynek rendeltetése nem egyértelmű. Az amerikai törvényhozás által indított vizsgálat nem osztlatta el azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a daruk akár kémkedésre is használhatók.

A képviselőház belbiztonsági, valamint Kínával foglalkozó bizottsága által megrendelt vizsgálat több mint 200 kínai gyártású darut vizsgált az amerikai kikötőkben, a múlt hónapban pedig a parti őrség utasította a kikötőket, hogy jobban biztosítsák a kínai eredetű eszközöket.

420 tons of humanitarian aid collected across US to be shipped for quake victims of Turkiye
A New York-i kikötő. Fotó: AFP

A darukban talált kommunikációs felszerelés nem szerepelt az eszközök dokumentációjában sem, noha alkalmas távoli kommunikációra is. Az amerikai képviselők attól tartanak, hogy

a modemek segítségével a kínai vezetés nemcsak kémkedésre, de az ellátási láncok megzavarására is képes lehet.

A modemeket a ZPMC nevű kínai cég daruiban találták. A vállalat szóvivője azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy cége minden vonatkozó szabályozást betart, és elkötelezett amellett, hogy jó minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfelei számára.

A washingtoni kínai követség szerint a darukkal kapcsolatos aggodalmak teljes egészében paranoia eredményei, és a kínai daruk semmiféle biztonsági kockázattal nem járnak. A kínai álláspont szerint az Egyesült Államok a kérdésben túltolja a nemzetbiztonsági szempontok koncepcióját.

A hajók és a part közötti árumozgást végző daruk kulcsfontosságú szerepet töltenek be a kikötők működésében, és az amerikai kikötőkben található daruk 80 százaléka Kínában készült a partiőrség szerint.