Több tízmilliós csalás miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen egy abaúji református lelkésznőt az Encsi Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék közleményben szerdán. 

Women,Criminal,In,Handcuffs,Arrested,For,Crimes
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az első fokú ítélet tényállása szerint a vádlott egy abaúji református egyházközség lelkipásztora volt 2012–2021 között. 2019 augusztusa és 2020 októbere között hivatását felhasználva, a parókia és a templom felújításának hamis ürügyén négy alkalommal, egyéb hivatkozással – például vállalkozás létesítése, saját letéti jegy kiváltása – pedig további három esetben kért kölcsön a sértettektől, akiket megtévesztett mind a kölcsönösszeg céljával, mind a visszafizetés lehetőségével kapcsolatban. 

A többmilliós nagyságrendű, egymáshoz közeli időpontokban, rövid lejárati határidővel felvett kölcsönök visszafizetésére reális esély nem volt, és ezt a vádlott is tudta. Az így kicsalt 46 millió forintot egy külföldi devizaszámlára utalta, az összeg sorsa követhetetlenné vált. 

Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás miatt a bíróság a vádlottat 2 év 6 hónap börtönre ítélte, 2 évre eltiltotta a lelkészi hivatás gyakorlásától, továbbá 4 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, és kötelezte arra is, hogy a sértetteknek fizessen meg összesen több mint 11 millió forint kártérítést. 

A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott személyiségében rejlő okok mellett büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és csekélyebb súllyal azt is, hogy a kárt kismértékben megtérítette, míg súlyosbító körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat. A járásbíróság ítélete nem jogerős – közölte a Miskolci Törvényszék.