Közélet

Többszáz iszlamista terroristát alkalmaz az ENSZ palesztin segélyszervezete

Az izraeli hadsereg vizsgálja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA), szerintük többszáz iszlamista terroristát alkalmaznak, akik részt vettek a Hamász az október 7-i terrortámadásban.

Több mint négyszázötven, az iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezethez tartozó palesztint alkalmaz a Gázai övezetben az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) – közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

US Decision To Cut UNRWA Fundings
Fotó: Anadolu via AFP

Az IDF leleplező telefonbeszélgetések hangfelvételeit is közzétette, amelyek alátámasztják, hogy az UNRWA gázai alkalmazottai is részt vettek az Izrael elleni október 7-i Hamász-terrortámadásban.

Az egyik felvételen az UNRWA egyik Dir al-Balah-i iskolájának arab tanára hallható, amint leírja bejutását Izraelbe, és beszámol arról, hogy izraeli túszokat ejtett.

„Bent vagyok, bent vagyok a zsidókkal”, „Női túszaink vannak. Elfogtam egyet. Egy lóval (kancára utalhat) térek haza” – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hallhatók az IDF által közzétett hangfelvételeken

Az UNRWA alkalmazásában álló, a mészárlásban részt vett iskolai tanárok egymással beszélgetve más becsmérlő kifejezéseket is használnak a foglyul ejtett izraeli nők és gyermekek leírására: a „szabajja” szót használják, amely a női rabszolgákat jelöli. Korábban az Iszlám Állam ezt az arab szót alkalmazta az elrabolt jezidi nőkre is.

Az izraeli hadsereg fel kívánja fedni az UNRWA alkalmazásában állt, terrortevékenységet végző palesztinok nevét, akik között iskolai tanácsadók, tanárok és egészségügyi dolgozók is vannak. Többen közülük a katonai szóvivő szerint október 7-én Izrael területén tartózkodtak, és felelősek voltak az aznap elkövetett bűncselekményekért.

 

izraeli háború Izrael UNRWA Hamász
Kapcsolódó cikkek