Legalább 12 ember halt meg Haitin, miután fegyveres bandák tomboltak a főváros két jómódú környékén. A fegyveresek hétfőn kora hajnalban több házat is kiraboltak Laboule-ban és Thomassinban, a kétségbeesett lakosok pedig elmenekültek, rádióállomásokat hívtak, és a rendőrség segítségét kérték.

PORT-AU-PRINCE, HAITI - FEBRUARY 22: Gang Leader Jimmy 'Barbecue' Cherizier patrolling the streets with G-9 federation gang members in the Delmas 3 area on February 22, 2024, in Port-au-Prince, Haiti. There has a been fresh wave of violence in Port-au-Prince where, according to UN estimates, gangs control 80% of the city. (Photo by Giles Clarke/Getty Images)
Fotó: Giles Clarke

Egészen idáig ezt a két városrészt nem érték el a fegyveres zavargások, melyek február 29-én kezdődtek Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában – írja a Sky News. Petion-Ville utcáin 

legalább 12 férfi holttestét fedezték fel, feltehetően lelőtték őket.

Az egyik áldozat arccal felfelé feküdt, és egy szétszórt kártyapakli vette körül, egy másikat pedig arccal lefelé egy taxiként működő teherautó belsejében találtak. A csoportos erőszak humanitárius válságot robbantott ki: az élelmiszer-ellátás megszakadásával sok embert az éhínség szélére sodródott, emberek százezrei kényszerülnek otthonuk elhagyására. Haiti fővárosának legnagyobb kikötőjében még egy egy segélykonténert is kifosztottak, amely „az anyák, újszülöttek és gyermekek túléléséhez nélkülözhetetlen tárgyakkal volt feltöltve”.

Haiti ügyvivő miniszterelnöke, Ariel Henry nemrég bejelentette lemondását,

mivel március eleje óta hatalmas káosz uralkodik az országban. A fegyveresek többek között a Toussaint Louverture Nemzetközi Repülőteret is megostromolták. A csoportos erőszak már évek óta súlyos probléma Haitin. Mivel brutális mérteket öltött a politikai és humanitárius válság a karibi országban, ezért az Európai Bizottság 20 millió eurós (mintegy 7,6 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat Haitinak a megnövekedett szükségletek biztosítására. A pénzügyi csomagból konkrét keretösszeg támogatja az oktatás biztosítását, hogy a gyermekek a válság ellenére is iskolába járhassanak.