Őrizetbe vették Lengyelországban a Rayon in UA hírügynökség két újságíróját, miközben az orosz–lengyel határ tehervonatforgalmát vizsgálták. Az őrizetbe vétel oka a lengyel hatóságok szerint az volt, hogy az újságírók túl sokáig fényképezték és videózták a kritikus infrastruktúrát, nevezetesen az orosz cseppfolyósított gázzal közlekedő vagonokat.

Donald Tusk Prime Minister Of Poland Attends The Special EU Summit
Egy héttel korábban Donald Tusk még azt mondta, Lengyelország gondolkodik az orosz agrártermékek importjának tilalmán. Fotó: NurPhoto via AFP

„[…] A lengyel rendőrség őrizetbe vett és lefoglalta a vagyonunkat, nem értesítette a konzult, nem engedte, hogy Ukrajnát hívjuk, a Belbiztonsági Ügynökség pedig Lengyelország nemzetbiztonságát veszélyeztető személyeknek nevezett és kiutasított minket” – mondta Jurij Konkevics újságíró az ukrán Pravda újságnak.

Jurij Konkevics szerkesztőt és Olekszandr Piliuk videóst március 7-én vették őrizetbe, miközben rögzítették az Orosz Föderáció Kalinyingrádi Területe és a Lengyel Köztársaság közötti tehervonatok határátlépését. Konkevics szerint azért utaztak Lengyelország északi részébe, az Orosz Föderáció Kalinyingrádi Területének határáig, hogy megnézzék, hogyan áramlik még mindig Oroszországból a gáz és a gabona Lengyelországon keresztül Európába. Mint mondta, nem láttak ellenőrzőpontokat és tiltakozó lengyel gazdákat sem, láttak viszont rengeteg orosz vasúti kocsit. 

Azt is közölték, hogy a rendőrök március hetedikén vették őket őrizetbe, és a beleegyezésük nélkül kutatták át az újságírók autóját. Az autóban lévő hátizsákból egy szerkesztőségi laptopot, három mikrofont, fejhallgatót, világítástechnikai eszközöket és egyéb személyes holmikat foglaltak le.

Emlékezetes, hogy miután a lett parlament embargót vetett ki orosz mezőgazdasági termékekre, Donald Tusk lengyel miniszterelnök arról számolt be, hogy Lengyelország is gondolkodik az agrártermékek importjának tilalmán.