Az oroszok több mint fele úgy gondolja, hogy az ukrán vezetés a felelős a Moszkva melletti Crocus City Hall koncerttermében történt lövöldözésért – jelentette a Financial Times (FT) az OpenMinds angol-ukrán online közvélemény-kutató felmérésére hivatkozva.

Fotó: AFP

A válaszadók körülbelül 27 százaléka az Iszlám Államot (ISIS) hibáztatta, további 6 százalék pedig az úgynevezett „kollektív Nyugatot”, azaz az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és a NATO-t.

Vagyis az oroszok nagyon nagy többsége – miután az ukrán háborút is a Nyugat nyakába varrja – gondolja azt, hogy onnan érkezett a terrortámadás is.

Több fegyveres tüzet nyitott a Moszkva külvárosában, Krasznogorszkban található Crocus City Hallra március 22-én este, és legalább 144 embert megölt. A terrorcselekmény után az oroszok eleve az ukránok irányába terelték a gyanút. 

Tegnap pedig Oroszország már azt követelte Ukrajnától, hogy adja ki az ellene végrehajtott terrortámadások érintettjeit, köztük Vaszilij Maljukot, az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU fejét. Ezt az orosz külügyminisztérium jelentette be közleményében, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett vasárnap.