Friss hírek

Moszkva a terrormerényletek érintettjeinek kiadatását követeli Ukrajnától

A Moszkva-környéki koncertközpontban végrehajtott mészárlás nyomán Oroszország azt követeli Kijevtől, hogy adja ki az ellene intézett terrormerényletek érintettjeit. A listán van az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU vezetője is.

Oroszország követeli Ukrajnától, hogy adja ki az ellene végrehajtott terrortámadások érintettjeit, köztük Vaszilij Maljukot, az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU fejét. Ezt az orosz külügyminisztérium jelentette be közleményében, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett vasárnap.

Russian foreign minister Sergey Lavrov speaks during a United Nations Security Council meeting on Ukraine, at UN headquarters in New York City on January 22, 2024. Ukrainian President Volodymyr Zelensky on Monday angered Moscow by accusing it of "oppressing" Ukrainians living in parts of Russia "historically inhabited by Ukrainians". (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter: követeli a terrormerényletek támogatóinak kiadását / Fotó: Charly Triballeau / AFP

A külügyminisztérium közleményében a terrorizmus ellen küzdő nemzetközi egyezményekre hivatkozik.

Kifejti: a Moszkva környéki Crocus koncertközpontban végrehajtott mészárlás már nem az első Oroszország elleni támadás, amelyet Kijev hajtott végre. (Az ukránok tagadták, hogy közük lenne a merénylethez.) Ilyen támadás volt, amely végzett Darja Duginával és Makszim Fomin újságíróval, 42 embert sebesítve meg. Amikor Zahar Prilepin író autóját robbantották fel, a sofőr halt meg.

A krími híd 2022 októberében történt felrobbantásakor öt áldozat volt. 

Ezzel az üggyel kapcsolatban követeli Moszkva Vaszilij Maljuk kiadását, aki elismerte, hogy Kijev állt a robbantás és egyéb terrorista merényletek mögött 

– hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Felidézték azt is, hogy a Kijev mellett harcoló orosz önkéntesek, az RDK civileket, köztük gyerekeket öltek és csonkítottak meg.

Az illetékes orosz hatóságok feltáró vizsgálatai azt mutatták ki, hogy mindezen bűncselekmények nyomai Ukrajnába vezetnek

– írta a tárca. A kijevi hatóságok azonnal szüntessék be a terrorista tevékenységek támogatását, adják ki az elkövetőket és kompenzálják a károkért az áldozatokat – követelte.

Az ukrán SZBU visszautasítja Oroszország követelését

Értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország arra vonatkozó követeléseit vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy Kijev adja át Moszkvának az oroszországi terrortámadások érintettjeit – jelentette az MTI. Az SZBU közölte: Moszkva „elfelejtette”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.
 „Terrorizmusról szóló nyilatkozatok különösen cinikusnak hatnak egy terrorista országtól – hangoztatta az SZBU. Mindezért bármiféle szavak az orosz külügyminisztériumtól értelmetlenek” – tette hozzá.

 

kiadatás Oroszország merénylet terror
Kapcsolódó cikkek