Németországban komoly akár 25 ezer eurós, azaz forintban átszámolva majdnem 10 millió forintos büntetést helyeztek kilátásba azoknak, akik az erkélyen grilleznek. A német sajtó szerint a legnagyobb probléma a szénsütővel van, ugyanis a szenes grill túl sok füstje nem csak a szomszédoknak okozhat kellemetlenséget, de megsértheti a német környezetvédelmi törvényeket is.

Young,Man,Grilling,Some,Kind,Of,Meats,On,The,Gas
Fotó: Shutterstock

A német média arra figyelmeztet, hogy az állampolgároknak vigyázniuk kell, hogy ne okozzanak komoly problémákat, és tartsák be a hatályos előírásokat.

Ami hazánkat illeti, Magyarországon sincs nagyon másképp, a hatályos tűzvédelmi előírások értelmében nyílt láng használata, izzó vagy szikrákat vető eszközök használata tilos erkélyen – írta a Mindmegette.

Tehát a társasház erkélyén tilos gázpalackos grillt vagy gázzsámolyt működtetni, továbbá a brikettel, parázsló fával, faszénnel működő eszközök sem használhatók biztonságosan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető információk szerint.

Ha valaki idehaza nem tartja be a szabályokat, az 20 ezer forinttól egymillióig terjedő tűzvédelmi bírságot kaphat.

Ennek mértéke mindig a tűzveszélyességtől, a tevékenység veszélyességétől, illetve az adott körülményektől függ.

Érdemes elolvasni a társaság házirendjét

Aki nekiáll most tavasszal a sütögetésnek a lakása erkélyén, annak ajánlott figyelmesen elolvasnia a társasháza házirendjét, hogy nem tiltja-e az ilyen jellegű tevékenységet. Ha a nem engedélyezett tevékenységek között szerepel a grillezés, akkor sajnos be kell érnünk a hordozható grillsütővel, amelyet könnyedén összecsomagolhatunk, és magunkkal vihetünk egy nyilvános piknikezőhelyre, ahol engedélyezett a grillezés.

Ha a házszabályzat nem tiltja a grillezést, akkor elektromos grillt válasszunk. Ennek használatával a szomszédok számára zavaró füstöt és kellemetlen szagokat is elkerülhetjük.

Emellett érdemes az erkély méretét alapul véve kiválasztani a grillsütőt, úgy, hogy mindenképpen maradjon némi helyünk az ételek előkészítéséhez, tálalásához. Ennek megfelelően rendezzük el a kültéri bútorokat is. Mielőtt megvásároljuk a grillt, skicceljük fel egy papírra az erkélyünket, így könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy kényelmesen el fogunk-e férni.