Elhagyta a Gázai övezet északi részén fekvő Sifá kórházat az izraeli hadsereg (IDF), miután az előző két hétben több mint kétszáz, a Hamászhoz tartozó fegyverest öltek meg, és mintegy ötszáz hamászost fogtak el. Az IDF katonái már másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal. A hadsereg jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamász által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket.

A gázai kórház romjai / Fotó: AFP

Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is, ahol elesett egy húszéves haifai sorkatona, és ezzel a gázai szárazföldi harcok kezdete óta 256-ra emelkedett az izraeli katonaáldozatok száma. A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során a katonák dokumentumokat, videó- és hanganyagokat, telefonokat és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. 

A gyanú szerint kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított, és támogatta a terrort. 

A házkutatáskor több százezer sékelt is találtak.

Az IDF jelentése szerint éjjel egy Irakból indított ellenséges drón belépett Izrael területére, és a déli Eilat városánál csapódott be, kisebb károkat okozva egy épületben. A támadást egy iraki Irán-barát milícia vállalta magára.

Hétfő reggel Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat jelentettek. A gázai háború októberi kirobbanása óta az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael északi határvidéke ellen, melyekre az IDF ellentámadásokkal felel.

Az izraeli háború 177. napja – Netanjáhú szerint Izrael készen áll a rafahi műveletre, tömegek követelték lemondását

Az izraeli védelmi erők (IDF) készen állnak a rafahi műveletre, a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segélyek szétosztására.