Közélet

Az izraeli háború 177. napja – Netanjahu szerint Izrael készen áll a rafahi műveletre, tömegek követelték lemondását

Izrael nem enged a nemzetközi nyomásnak és készül Rafah letámadására is. Benjamin Netatjahu minisztelnök szerint, az védelmi erők (IDF) készen állnak a rafahi műveletre, a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segélyek szétosztására.

Miközben Jeruzsálem utcáin százezres tömeg követelte lemondását Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a jeruzsálemi irodájában tartott vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az védelmi erők (IDF) készen állnak a rafahi műveletre, a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segélyek szétosztására. 

Aftermath Of Israeli Airstrike In Gaza, Palestine
Fotó: NurPhoto via AFP

Tájékoztatása szerint, a Hamász zászlóaljakat a városban felszámolják. „Enélkül nincs győzelem” – tette hozz. Dicsérte az IDF folyamatban lévő hadműveletét a Hamász ellen a gázai Shifa kórházában. „Egy kórház sehol a világon nem így néz ki” – mondta, hozzátéve: "Így néz ki a terrorizmus háza."

Mindeközben előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben. A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este. Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta a legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

Ezzel kapcsolatban Benjamin Netanjahu csak annyit jegyzett meg, hogy egy esetleges előrehozott választásnak a legjobban a Hamasz örülne.

A gázai palesztin egészségügyi minisztérium közleményében  arról tájékoztatott vasárnap este, hogy 32 ezer 782-re nőtt az áldozatok száma Gázában, ahol Izrael 177 napja folytatja támadásait. A Hamász 2023. október 7-én átfogó terrortámadást intézett Izrael ellen. Izrael bejelentette, hogy az október 7-i támadásokban 1200 izraeli halt meg és 5132 ember megsebesült.

Az izraeli hadsereg szerint, október 7-e óta, amikor megkezdődtek a Gázai övezet elleni támadásaik, 598 katonája halt meg, közülük 253-an a szárazföldi inváziós folyamatban voltak. A konfliktusban 2023. november 24-én 4 napra adott, majd 3 nappal meghosszabbított „humanitárius szünetben” kölcsönösen 81 izraeli és 240 palesztin foglyot engedtek szabadon. Másrészt Izrael folytatta palesztinok ezrei fogva tartását és bebörtönzését.

2023. október 7. óta 455 palesztin vesztette életét izraeli erők és illegális zsidó telepesek támadásaiban a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A legfrissebb adatok szerint 261 Hezbollah-tag, 53 libanoni civil, 12 Amal Mozgalom, 13 Hamász, 14 Iszlám Dzsihád-tag, 7 izraeli civil és 11 katona halt meg az izraeli hadsereg és a Hezbollah között 2023. október 8. óta tartó összecsapásokban.

 

20:53

Sebészi pontossággal eliminálta az Iszlám Forradalmi Gárda tábornokait Izrael

Jelenleg úgy tűnik, hogy legalább 3 dandártábornokot kiktattak a mai raktétatámadás során. Izrael légicsapása Damaszkuszban (Szíria) az iráni konzulátuson 8 embert ölt meg, köztük Hossein Amir Allah-t, az IRGC szíriai és libanoni vezérkari főnökét, valamint Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Quds haderő legfelső parancsnokát Szíriában. 

19:18

Megölhették Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot és másik négy vezetőt

Szíria fővárosában, Damaszkuszban az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen ma reggel egy izraeli légicsapás. A jelentések szerint az épületben valószínűleg az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) magas rangú tagjai voltak.

15:39

Izrael befejezettnek tekinti hadműveletét a gázai Al Shifa kórháznál

Az izraeli erők egy kéthetes művelet után, hétfőn elhagyták a gázai Al Shifa kórházat – közölte az IDF. Emberek százai, köztük néhányan, akik a Gázai övezet legnagyobb kórházában feküdtek az izraeli betörés előtt, rohantak vissza, hogy ellenőrizzék a károkat, és a holmijaik után kutassanak.

14:45

Magas rangú tiszt nyitott baráti tüzet katonatársaira egy Apache helikopterből

A pilóta egy veterán, sokéves tapasztalattal, de rossz gombot nyomott meg. Az izraeli légierő egyik magas rangú tisztje véletlenül megnyomott egy gombot, és így, nem szándékosan, de kilőtt egy Apache helikopterről

14:06

Több kórházat bombáztak az izraeliek a Gázai övezetben

Izraeli légicsapás érte helyi idő szerint vasárnap a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, négyen meghaltak, 17-en megsebesültek – közölte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Az as-Sifá kórházban pedig az izraeliek jelentése szerint kétszáz terroristát öltek meg.

11:52

Húsvéthétfőn is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben

Nem lankadtak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezetek között, az összecsapások hétfőn is folytatódtak a gázai övezet teljes hosszában.

11:50

Donald Trump: "Csak egy őrült vagy egy bolond nem reagált volna úgy az október 7-i támadásra, ahogy Izrael tette"

A volt amerikai elnök, az idei választásokon is eséllyel induló Donald Trump az Izrael Hayomnak adott exkluzív interjújában keményen támadja Joe Biden elnököt, aki szerinte felelős a térség biztonsági helyzetéért. Joe Bidenre utalva elmondta: „Külpolitikája szörnyű volt. Gyenge és hatástalan elnöknek látták, és olyan támadást intéztek, amit soha nem tettek volna meg, ha én ott lettem volna.”

11:45

Irak irányából találták el Izrael legdélibb városának kikötőjét

Izrael elismerte, hogy egy ellenséges drón behatolt a legdélebbi izraeli Eilat városába, és megrongálta a környéken lévő épületet.

11:30

Ismét drónokkal támadtak a húszik

A drónok fenyegetést jelentettek az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra.

izraeli háború Rafah Gázában palesztin Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek