Közélet

Ismét drónokkal támadtak a húszik

A drónok fenyegetést jelentettek az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra.

Az amerikai hadsereg a jemeni húszi lázadók két drónját semmisítette meg Jemenben, valamint a Vörös-tenger fölött – jelentette be helyi idő szerint vasárnap az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM).

Fotó: AFP

A közlemény szerint a szombaton végrehajtott műveletre azért volt szükség, mert a drónok – melyek közül az egyiket még a szárazföldön megsemmisítettek, a másikat pedig lelőtték – fenyegetést jelentettek az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra.

Az Irán támogatását élvező húszik tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetettek be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást az állásaikra.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

 

drón izraeli háború húszi Egyesült Államok Jemen
Kapcsolódó cikkek