Két várost is elárasztott az Urál folyó Oroszországba, amely kizúdult egy víztárolóból. Oroszországban és a szomszédos Kazahsztánban már több mint 90 ezer embert evakuáltak az áradások miatt.

orosz áradás
Fotó: Evgeniy Lukyanov / AFP

Az oroszországi Orszkban lévő gát azért nem állt ellen egy nagy árvíznek, mert az építésénél nem vették figyelembe az ezen a területen egy évszázaddal ezelőtti történelmi árvizeket

– jelentette ki szerdán Valerij Zemcov, a földrajztudományok doktora, a Tomszki Állami Egyetem hidrológiai tanszékének professzora.

Az Urál hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett, és átszakította az Orszknál épített gátat. A létesítményt legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, az Urál folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt viszont 9,6 méteresre duzzadt fel.

Ilyen árvíz az Urálban utoljára körülbelül száz évvel ezelőtt volt. Mindenki elfelejtette, hogy ilyen magas is lehet a vízállás ott. Ezért

a gátakat nem ilyen mértékű vízszintemelkedésre tervezték.

Amikor ez a helyzet bekövetkezett, nem tudtak mit tenni – a víz túlcsordult a gátakon, és mindent elöntött, amit csak lehetett – mondta Zemcov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Úgy vélekedett, az idei árvíz az Urálban amiatt történt, hogy a területen nagy mennyiségű hó esett, és tavasszal erős felmelegedés volt.

Ezért a hó gyorsan elolvadt, és a folyó kilépett medréből.

A szakértő megjegyezte, hogy a globális felmelegedés miatt az ilyen természeti csapások gyakrabban fordulhatnak elő, többek között az Urálban is.

Az árvízhelyzet Orszkban a legsúlyosabb, ahol 6793 lakóház áll vízben, és 2616 embert evakuáltak. A régióban szövetségi szintű rendkívüli állapotot hirdettek. Az árvíz tetőzése az Urál folyó partján fekvő Orenburgban szerdán várható.