Legyen újra egy olyan zászlaja Budapestnek, amely kifejezi ezt a közösséget, a város dicső múltját és egyben a jövőjét is – erről posztolt Vitézy Dávid.

városháza
Lecserélnék Budapest hivatalos lobogóját, amit még Tarlós István rajzolt / Fotó: Budapest Városháza

Karácsony Gergely főpolgármester egyik kihívója a főváros 151. születésnapjára – ez év novemberében – adná vissza Budapestnek a történelmi zászlaját. Vitézy Dávid azzal indokolta az elképzelést, hogy a kicsinyes tett volt, amikor 

a Demszky-korszak megtagadásaként eltörölték a történelmi Budapest-zászlót.

Megjegyezte, hogy a helyette bevezetett, Tarlós István által rajzolt nem is vált alkalmassá arra, hogy kifejezze Budapest sokszínűségét.

 

Milyen Budapest zászlója?

A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint Budapest zászlaja a főváros egyik jelképe. Az első zászlót a város (Buda, Pest és Óbuda) egyesítésének évében, 1873-ban fogadták el. Ez piros-sárga-kék trikolór volt, amelyen a város címere szerepelt. A jelenleg használatos zászlót még 2011-ben alkották meg arra hivatkozva, hogy a régit rendszeresen összetévesztették a román zászlóval. Most fehér alapon látható a város címere, körben piros-zöld díszszegéllyel.

Szentkirályi Alexandra nem lép vissza Vitézy javára

A Fidesz főpolgármester-jelöltje többek között bővíteni szeretné a villamoshálózatot, javítani szeretne a közterek állapotán, és fontosnak tartja foglalkozni a hajléktalanság kérdésével is.