Közélet

Az orosz-ukrán háború 820. napja – robbanások Herszon környékén, Harkiv megyéből ezreket evakuáltak

Közel 11 ezer embert evakuáltak Harkiv megyéből, mióta az orosz erők május 10-én újabb offenzívát indítottak a térségben. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Tüzérségi támadást intéztek az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon ellen csütörtökre virradóra, a városból több robbanást is jelentettek. Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon azt közölte, a robbanásokat a Dnyipro folyó környékéről jelentették. 

Military mobility of Ukrainian soldiers on Kherson frontlline
Robbanásokat jelentettek Herszon környékéről / Fotó: Anadolu via AFP

Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója azt közölte, az utóbbi 24 órában 

az orosz fél 17 Herszon megyei település ellen intézett támadást, és két civil sérültről tudni. 

Orosz támadást jelentettek Donyeck megyéből is. A megye kormányzója, Vadim Filaskin azt mondta, a támadásban egy ember halt meg Toreck településnél. 

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója csütörtökön szintén támadásokról számolt be, melyekben egy nő megsérült. Oleh Szinyehubov, az északkelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója Telegramon azt közölte, hogy már csaknem 11 ezer embert evakuáltak a megyéből, mióta az orosz erők május 10-én újabb offenzívát indítottak a térségben. 

Ugyancsak csütörtökön az ukrán hadsereg azt közölte, folytatódnak a harcok a régióban lévő, a frontvonaltól alig öt kilométerre található Vovcsanszk környékén.

 

17:03

Orbán Viktor: háborúpárti volt a Fico elleni merénylet elkövetője

Rendhagyó interjút adott a Blikknek Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A kormányfő beszélt Novák Katalinról, Varga Juditról, Magyar Péterről és arról, mit gondol a titkosszolgálati botrányról. Szóba került az orosz–ukrán háború és a labdarúgó-Európa-bajnokság is.

16:58

A háború végére már csak 25 millió ember maradhat Ukrajnában

A legrosszabb esetben Ukrajna népessége az orosz–ukrán háború végeztével mindössze 25 millió lehet, miközben a háború előtti években 41 milliónál is több volt. A szociológusok szerint a fronton elszenvedett veszteségek azonban csekélyek az országot elhagyók számához képest.

16:57

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5216-an léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5492-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtökön reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
 

Harkiv támadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek