Közélet

Észt kormányfő: Oroszország a határainkat fenyegeti

Kallas szerint Moszkva a határincidensekkel próbál meg félelmet kelteni a lakosság körében.

Kaja Kallas észt miniszterelnök határincidens kiprovokálásával vádolta meg Oroszországot, miután csütörtökre virradó éjszaka orosz határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat távolítottak el a két ország határát képező Narva folyóról.

Estonia's Prime Minister Kaja Kallas addresses the press as she arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP) észt
Az észt kormányfő szerint Oroszország a határaikat fenyegeti / Fotó: AFP

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amelyek célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken.

Idén Oroszország közölte, hogy kifogásolja a tervezett világító bóják mintegy felének elhelyezését - olvasható az észt határőrök közleményében.

Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket. Oroszország növeli ezek számát,  félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában 

- mondta a kormányfő újságírók előtt.

Szerdán Litvánia is közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amelyekkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.

Az orosz védelmi minisztérium által kedden közzétett terv szerint Moszkva azt tervezi, hogy 2025 januárjától kiterjeszti felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták "nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek". A dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

A Nyugat elleni támadásra készül Oroszország az észtek szerint

Az észt hírszerzés szerint Moszkva megduplázza csapatai számát a Baltikum mellett. Moszkva körözi az észt miniszterelnököt.

 

 

 

Oroszország Kaja Kallas Észtország
Kapcsolódó cikkek