Közélet

Az izraeli háború 231. napja – ellehetetlenült a segítségnyújtás a Gázai övezetben

A háborúban részt vevő felek lehetetlenné tették a humanitárius segítséget. Több ezer teherautó rostokol a Gázai övezet határán. Friss hírek az izraeli háborúról.

A Gázai övezetben a humanitárius segítségnyújtást nem csupán megnehezítették, hanem szisztematikusan megbénították a háborúban álló felek által bevezetett korlátozások – írta meg a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) közleménye alapján a BBC. A szervezet tájékoztatása szerint mintegy 2000 segélyszállító teherautó rekedt a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán, amely azóta van lezárva, hogy az izraeli hadsereg május 6-án hadműveletet indított a Hamász ellen a városban.

izraeli háború, Rafah, Gázai övezet, Gáza
Palestinians who migrated from Rafah to Deir al-Balah due to Israeli attacks struggle every day to find water
Több ezer teherautó rostokol a Gázai övezet határán / Fotó: Ashraf Amra / AFP

Suze van Meegen, az NRC gázai műveleti vezetője szerint a palesztin civileket folyamatosan megfosztják a szükséges gyógyszer-, sátor-, víztartály-, higiéniai és egyéb alapvető ellátmányoktól.

Az izraeli hadsereg (IDF) azt állítja, hogy új átkelőket nyitott, utakat aszfaltozott és vízvezetékeket is javított, hogy ezzel enyhítse a térségben összegyűlt palesztin tömegek szenvedését. Tel-Aviv szerint a harcok kezdete előtt egymillió embert evakuálták Rafahból a harcok előtt.

Rafah most három teljesen különböző világból áll: a keleti rész egy háborús övezet, a középső rész egy szellemváros, a nyugati rész pedig a nyomorúságos körülmények között élő emberek tömege

– foglalta össze a helyzetet van Meegen. Hozzátette, hogy egyes palesztinokat akár kilencszer is kitelepítették a konfliktus októberi kezdete óta.

„Az embereknek nincs más választásuk, mint hogy bízzanak az úgynevezett humanitárius biztonsági övezetekben. Ezeket a zónákat azok az erők jelölték ki nekik, amelyek megölték a családtagjaikat és lerombolták az otthonaikat” – emelte ki a norvég vezető.

A nyilvánosságra került műholdfelvételeken is jól látszik, hogy a korábban sátrakkal és ideiglenes menedékhelyekkel borított területek kiürültek azóta, hogy Izrael megkezdte a katonai műveletet Rafahban. Arról is egyre több hír lát napvilágot, hogy a városban több épületet és fontos infrastruktúrát is leromboltak.

Lakóépületeket, egy mecsetet és egy iskolát bombázott Gázavárosban Izrael

Az izraeli hadsereg által végrehajtott légicsapásokban legalább 15 gyerek is életét vesztette. Egyiptom kivonulhat a béketárgyalásokról.

 

 

 

19:27

Olaf Scholz: Németország nem tervezi elismerni a palesztin államot

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot - jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár portugál hivatali partnere, Luís Montenegro oldalán tartott sajtótájékoztatóján. Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot. Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem.

19:26

Három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) visszaszerezte további három, a Hamász október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz holttestét – jelentette az IDF szóvivője pénteken. Misel Nisenbaum, Chanan Jablonka és Orion Hernandez földi maradványait a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF közös akciójával szállították ki éjszaka az övezet északi részén fekvő Dzsabalíjából.

Norvég Menekültügyi Tanács izraeli háború Rafah gázai övezet
Kapcsolódó cikkek